EU Afrika
PHOTO: © European Union.

Afrike treba pomôcť, inak bude mať Únia problém, tvrdí Pellegrini

VIEDEŇ / Vo Viedni sa v stredu riešila otázka migrácie tak trochu okľukou. Európski politici sa stretli so svojimi africkými kolegami a rokovali o tom, ako vzájomnou spoluprácou zlepšiť životnú úroveň a predchádzať tak masívnej migrácii nespokojných ľudí za lepším životom inde.

Trhovníci na tohtoročných Vianočných trhoch vo Viedni sa môžu pripraviť na nezvyčajné množstvo vysoko postavených politických zákazníkov. Na dva dni sa tu totiž zišli prezidenti, premiéri, ministri a ďalší politici z viacerých európskych a afrických krajín.

Stretnutie Afrika Európa sa zorganizovalo pod záštitou Rakúska vo Viedni ako príležitosť na diskusie o tom, ako zlepšiť spoluprácu, výmenu technológií a celkovo zlepšiť ekonomickú situáciu. Profitovali by z toho oba kontinenty. „A teraz prepáčte, ale dovolím si to povedať: Ak EÚ nepomôže Afrike, aby sa dobre rozvíjala a aby sa ľuďom v Afrike dobre žilo, tak o niekoľko rokov bude mať Únia práve z tohto titulu vážny problém,“ vyjadril sa premiér Peter Pellegrini.

Okrem politikov kalibru predsedu Európskej komisie a jeho kolegu, ktorý predsedá Africkej únii či šéfa európskeho parlamentu, prišli do Viedne aj podnikatelia a zástupcovia rôznych startupových spoločností. Rwandský prezident Kagame je zástancom jednotného digitálneho trhu v Afrike ako jedného z predpokladov rastu ekonomiky v digitálnej dobe. Ako kľúčové pre využitie značného ľudského potenciálu afrického kontinentu označili lídri vzdelávanie a vytváranie nových pracovných miest. „V Afrike musí byť vzhľadom na nárast obyvateľstva každý rok vytvorených 18 miliónov nových pracovných miest len preto, aby sa situácia nezhoršila,“ povedal Sebastian Kurz, rakúsky spolkový kancelár. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

V africkej Angole prebehlo prvé stretnutie EÚ-Afrika na parlamentnej úrovni. Medzi zástupcami Európskej únie nechýbal …

Consent choices