Jurgen STOCK
Generálny tajomník Interpolu a kriminalista Jürgen Stock. PHOTO: © European Union-EP.

Európe hrozí nová vlna džihádistov. Podľa generálneho tajomníka Interpolu sa snaží vyvolať ďalší teror

BRATISLAVA / Európe hrozí nová vlna teroru súvisiaceho s návratom radikálnych džihádistov, ktorí postupne vychádzajú z väzenia. V stredu pred tým varoval generálny tajomník Interpolu a kriminalista Jürgen Stock.

„Čoskoro môžeme čakať druhú vlnu islamských radikálov, ktorých môžeme označiť ako Islamský štát verzia 2.0,“ vyjadril sa Jürgen Stock, generálny tajomník Interpolu a kriminalista. „Mnohí z nich sú pravdepodobne teroristi alebo prívrženci teroristických skupín. Preto dostali tresty od 2 do 5 rokov za mrežami a neboli odsúdení za konkrétny teroristický útok, ale len za podporu teroristických aktivít. Ich rozsudky neboli prísne,“ opisuje ďalej Stock. Podľa neho tiež budú v mnohých častiach sveta v nadchádzajúcich rokoch prepustení na slobodu ľudia, ktorí sa môžu opäť pripojiť k teroristickým skupinám.

Európa, najmä Francúzsko, sa museli od roku 2014 vysporiadať s radou vážnych islamských teroristických útokov. Najhoršia situácia bola práve v roku 2015, kedy teroristi v Paríži zabili 130 ľudí. „Vieme, že radikalizácia prebieha tiež vo väzení, a nedávny útok v Štrasburgu je ďalším príkladom,“ povedal šéf medzinárodnej policajnej organizácie Interpolu.

Podľa Stocka ma Interpol v súčastnosti databázy s menami približne 45 tisíc podozrivých zahraničných džihádistov. Ich lokalizácia je viacmenej náročnou výzvou pre policajné zbory a bezpečnostné agentúry. „Navrátilci sú stále objektom záujmu množstva členských štátov. Mnohí z tých, ktorí odišli bojovať do Európy či Ázie, sa zatiaľ nevrátili. Niektorí z nich zomreli na bojisku, o niektorých sa ale zatiaľ nič nevie,“ dodal k celej veci.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Interpol podľa informácii tiež vytvoril databázu biometrických údajov, ktorá 194 členským štátom umožňuje identifikovať podozrivých z teroristických útokov. „Musíme sa uistiť, že sa tieto informácie dostanú do správnych rúk a v správny čas. Nikdy neviete, kedy sa určitá informácia stane relatívna,“ varoval Stock. Databáza sa osvedčila napríklad pri sledovaní bojovníkov Islamského štátu (IS), ktorý sa vracia do Európy zo Sýrie či Iraku.

Interpol pracuje taktiež na vyvinutí svetového systému včasného varovania pred teroristickou činnosťou. „Pomáhame odstraňovať nie len teroristickú činnosť, ale aj organizované zločiny, alebo internetovú kriminalitu,“ uzavrel Jürgen Stock.

Od novembra má Interpol nového prezidenta, ktorým sa stal Juhokórejčan Kim Čong-jang. Nahradil tak Číňana Meng Chung- weje, ktorého vyšetrujú čínske úrady kvôli podozreniu z prijímania úplatkov. Za skutočného vodcu Interpolu je ale považovaný práve generálny tajomník Strock, ktorý zostane vo funkcii do budúceho roka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices