Karvina
Foto: Reprofoto noviny.sk.

Výbuch v bani má už 13 obetí. Ich telá sú uväznené pod zemou

KARVINÁ / Pri výbuchu metánu v uhoľnej bani v Karvinej prišlo o život 13 baníkov, ďalší traja sú v nemocnici, jeden v kritickom stave. Na miesto dorazil aj český premiér Andrej Babiš a jeho poľský kolega Mateusz Morawiecki. Pre pretrvávajúci požiar sa zatiaľ k telám nevedia dostať. Poľsko vyhlásilo štátny smútok.

Pri výbuchu metánu v uhoľnej bani prišlo o život 13 baníkov. Ďalší traja sú v nemocnici, z toho jeden je v kritickom stave. Siedmich ošetrili na mieste, utrpeli len ľahšie zranenia. „Môžem potvrdiť, že skutočne o 17:16 došlo k banskému nešťastiu. Príčinou bolo zapálenie metánu, ktorý zapríčinil devastácii niektorých banských pracovísk,“ povedal hovorca spoločnosti OKD Ivo Čelechovský.

Medzi obeťami je 12 Poliakov a dvaja Česi. ​Nešťastie sa stalo v hĺbke okolo 880 metrov. Výbuch zdevastoval banské pracovisko. Práce v podzemí boli okamžite zastavené a horníci evakuovaní. Výkonný riaditeľ OKD Boleslav Kowalczyk uviedol, že záchranné práce stále pokračujú. Sťažuje im to ale stále pretrvávajúci požiar v bani. „Potrebujeme to prostredie stabilizovať a potom môžeme robiť ďalšie opatrenia. Zatiaľ predpokladáme, že sa k horníkom budeme snažiť dostať v nedeľu,“ dodal.

Vážne zranenia

Jeden z hospitalizovaných bol počas prevozu v kritickom stave. „Vrtuľník letecky prepravil do nemocnice muža s početnými popáleninami v oblasti hlavy, krku, trupu, horných i dolných končatín. Bol v ohrození života,“ uviedol hovorca Zdravotníckej záchrannej služby Moravskosliezskeho kraja Lukáš Humpl.

Dvoch zranených prijala Ostravská fakultná nemocnica. „Jeden pacient je na operačnej sále popáleninového centra. Nie je možné bližšie špecifikovať jeho zdravotný stav. Druhý je pri vedomí. S lekármi komunikuje, jeho stav je oproti druhému pacientovi ľahší,“vyjadrila sa hovorkyňa nemocnice Naďa Chattová.

Pomoc vlády

Spoločnosť OKD si baníkov nad ránom zvolala do spoločenskej miestnosti a vysvetlila im situáciu. Fárať by sa znovu malo až 27. decembra.

Český premiér Andrej Babiš na sociálnej sieti Twitter na nešťastie zareagoval s tým, že štát je pripravený okamžite pomôcť a že pomoc ponúkol aj poľský premiér. Politik zároveň vyjadril sústrasť pozostalým. „Hneď po skončení Bezpečnostnej rady štátu letím na miesto tragédie do bane ČSM, aby som zistil, akú pomoc môže naša vláda poskytnúť,“ uviedol Babiš na Twitteri v piatok ráno. Na miesto dorazil pred obedom.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Krátko na to prišiel aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. Označil nešťastie za obrovskú tragédiu a vyjadril sústrasť všetkým pozostalým. Krajina vyhlásila štátny smútok. Na pomoc prišli aj poľskí záchranári. Morawiecki uviedol, že zásah komplikuje extrémne vysoká teplota v podzemí. Je tam až 200 stupňov Celzia a v mieste požiaru omnoho viac.

Českí poslanci zahájili rokovanie Snemovne minútou ticha na pamiatku obetí. Vyhlásili tiež zbierku pre pozostalých.

Odkaz Kisku

Prezident Andrej Kiska poslal sústrastný telegram prezidentovi Českej republiky Milošovi Zemanovi a prezidentovi Poľskej republiky Andrzejovi Dudovi v súvislosti s následkami banského nešťastia pri Karvinej. „Vážený pán prezident, s veľkým zármutkom som prijal správu o tragickom banskom nešťastí v Českej republike pri Karvinej, ktoré si vyžiadalo životy mnohých poľských občanov a občanov Českej republiky. Aj toto nešťastie je smutným dôkazom, ako veľmi ťažká, náročná a nebezpečná je práca baníkov a že si za ňu zaslúžia náš rešpekt a uznanie. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vyjadrujem Vám, rodinám a blízkym obetí úprimnú sústrasť a zraneným skoré uzdravenie,“napísal v telegrame prezident.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices