zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ochrana zamestnancov pred škodlivými látkami: EÚ sprísňuje súčasné pravidlá

Európsky parlament prijal novelu legislatívy, ktorá by mala lepšie chrániť ľudí, ktorí v práci prichádzajú do styku s rakovinotvornými látkami. 

Minulý rok prebehla revízia smernice z roku 2004, ktorá obmedzuje množstvo škodlivých látok na pracoviskách. Poslanci vtedy na zoznam karcinogénov pridali 11 látok. Schválili návrh, aby boli prísnejšie monitorované látky, ktoré môžu ovplyvňovať plodnosť a rozmnožovacie funkcie. Zamestnávatelia by mali tiež lepšie vyhodnocovať riziká a pre svojich zamestnancov zabezpečiť prevenciu.

V utorok 11. decembra parlament prijal ďalšiu novelu, ktorá ešte viac sprísni doterajšie pravidlá a obmedzí používanie karcinogénov a mutagénov (zvýšené riziko mutácie) v pracovnom prostredí. Nová legislatíva stanovuje limity pre ďalších osem látok, ktoré spôsobujú rakovinu po nadýchnutí alebo styku s pokožkou. Patria medzi ne napríklad aj naftové výpary a použitý motorový olej.

„Podľa mňa je najdôležitejšie, že prehodnocujeme riziká, ktorým sú zamestnanci vystavení. Hodnota zdravia sa nedá vyjadriť peniazmi,“ hovorí spravodajca návrhu, belgický konzervatívny poslanec Claude Rolin.

Poslanci už okrem toho pracujú na tretej aktualizácii legislatívy, ktorá by mala obmedziť ďalších päť karcinogénnych látok.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Rakovina z práce

Rakovina je najčastejšou príčinou úmrtí súvisiacich s prácou – na svedomí ich má až 53%. Za ňou nasledujú ochorenia obehového systému – 28% a ochorenia dýchacích ciest – 6%. Najčastejšia sa jedná o rakovinu pľúc, mezotelióm, ktorý spôsobujú azbestové častice a rakovinu močového mechúra. Každý desiaty človek umierajúci na rakovinou pľúc ju dostal v práci. Vyplýva to z odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie.

Karcinogénom sú najviac vystavení ľudia pracujúci v stavebníctve, chemickom, potravinárskom a textilnom priemysle, výrobe automobilov, nábytkárstve, pri spracovaní dreva a v zdravotníctve.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices