Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Štartu slovenského predsedníctva v OBSE dominuje Ukrajina a neschválený rozpočet

VIEDEŇ – Zablokovaný rozpočet a konflikt na Ukrajine dominovali dnešnej tlačovej besede ministra zahraničných vecí a úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslava Lajčáka. Ten dnes počas Stálej rady vo viedenskom Hofburgu predstavil priority ročného predsedníctva v OBSE, ktorými sú prevencia konfliktov, bezpečnejšia budúcnosť a efektívny multilateralizmus.

„Reakcie účastníckych krajín na naše priority boli pozitívne, očakáva sa od nás veľa. Máme dobrý cveng, počúvam slová chvály na prípravu a kvalitu nášho tímu, ale reálne skúšky budú nasledovať až teraz,“ povedal Lajčák po dvojhodinovom rokovaní so zástupcami 57 účastníckych štátov.

Pokiaľ ide o rozpočet organizácie, býva zhruba vo výške 140 miliónov eur, čo je menej ako pri rozpočtoch podobných organizácií. Jedna z krajín ho však zablokovala, nie pre to, že by mala problémy so samotným rozpočtom, ale preto, že sa jej nepáči mechanizmus, podľa ktorého krajiny EÚ a USA prispievajú drvivou väčšinou. Hoci oficiálni predstavitelia OBSE veľmi nechcú túto krajinu menovať, ide o Francúzsko. Lajčák bez toho, že by Paríž priamo menoval, verí, že v najbližších týždňoch bude otázka rozpočtu vyriešená. „Prvé tri mesiace sa ide podľa minuloročného provizória. V marci sú prezidentské voľby na Ukrajine a vo februári veľmi dôležité a citlivé parlamentné voľby v Moldavsku. V tejto chvíli to nemá negatívny dopad, ale ak sa to bude naťahovať dlhé týždne, tak by to limitovalo schopnosť OBSE plniť svoju úlohu,“ povedal Lajčák na margo prípravy misií. Pokiaľ ide o argument Francúzska, že úzka skupina krajín prispieva neprimerane viac, ten je podľa Lajčáka správny, nesúhlasí však s tým, keď sa vyriešenie jednej otázky podmieňuje vyriešením inej. „Aj dnes som počul slová chvály na prácu tímu, ktorý dával dokopy návrh rozpočtu. Potrebujeme prekonať len tú jednu výhradu. Minuloročné predsedníctvo nebolo mimoriadne aktívne pri riešení príspevkov členských krajín, ja do 15. januára vymenujem šéfa pracovnej skupiny a verím, že odblokujeme otázku rozpočtu,“ dodal na záver tejto témy úradujúci predseda OBSE Lajčák.

Ďalšou diskutovanou témou bol konflikt na Ukrajine. „Žiadna iná organizácia nemá tak silný mandát, tak silnú prítomnosť, tak privilegovanú úlohu na Ukrajine, ako OBSE. Máme tam monitorovaciu misiu, kde je viac ako 1 300 ľudí, ktorí sú našou tvárou, očami, ušami,“ vysvetlil Lajčák s tým, že pôsobí tam aj trilaterálna skupina, ktorá vedie politické rokovania aj za účasti Donecka a Luhanska. „Robí sa veľa na technickej úrovni. To čo chýba, je politická vôľa. Normandská skupina sa v zásade neschádza, a keď sa stretnú, sú frustrovaní, že sa nevedia pohnúť,“ povedal minister. Ten tento región navštívi už budúci týždeň.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Lajčák sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k ďalšej téme, ktorej sa OBSE venuje – slobode slova. Tá je podľa Lajčáka pre Slovensko „posvätná“. Pripomenul, že hoci na Slovensku zavraždili novinára Jána Kuciaka, reakcia spoločnosti bola neobyčajne silná a vraždu sa podľa všetkého darí vyriešiť. „Slobodné médiá sú jedným z pilierom slobodnej spoločnosti a túto hodnotu hodlá slovenské predsedníctvo presadzovať,“ dodal.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) je najväčšou regionálnou bezpečnostnou organizáciou. Všetkých 57 účastníckych štátov OBSE má rovnaké práva a rozhodnutia sa prijímajú konsenzom. Ročné predsedníctvo v OBSE nie je založené na rotačnom princípe, účastnícke štáty sa oň musia uchádzať. Rozhodnutie o predsedníctve SR v OBSE v roku 2019 bolo prijaté na Ministerskej rade OBSE v Hamburgu v decembri 2016. Predsedníctvo v OBSE je zodpovedné za koordináciu práce organizácie v mene rozhodovacích orgánov OBSE (Ministerskej rady a Stálej rady). Slovensko prebralo predsedníctvo od Talianska, odovzdá ho Albánsku. Program a priority predsedníctva OBSE si predsednícka krajina stanovuje sama, vychádza pritom z aktuálnych tém a otázok, ktoré OBSE rieši v oblasti bezpečnosti vo všetkých troch dimenziách organizácie – politicko-vojenskej, ekonomicko-environmentálnej a ľudskoprávnej.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices