nezamestnanost
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ ponúka fond pre ľudí, ktorí prišli o prácu. Aké sú podmienky?

BRUSEL / Parlament odobril reformu Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii. Po novom by mal byť prístupnejší viacerým ľuďom.

Cieľ fondu

Tento fond bol založený v roku 2006 na pomoc ľuďom, ktorí prišli o prácu v dôsledku globalizácie či finančnej a ekonomickej krízy a ktorých nezamestnanosť má negatívny dopad na regionálne alebo miestne hospodárstvo. Pomáha spolufinancovať projekty zamerané na pomoc pri hľadaní zamestnania alebo založení vlastného podnikanie, ako sú napríklad rozličné školenia alebo incentívy na naberanie zamestnancov.

Jeho fungovanie upravujú špecifické pravidlá, ktoré okrem iného určujú kedy a ako dlho sa môže z neho poskytovať pomoc konkrétnym skupinám ľudí. Od roku 2007 bolo z neho prerozdelených okolo 360 miliónov eur pre 150 000 prepustených zamestnancov a 3369 mladých ľudí, ktorí nepracujú ani neštudujú (tzv. NEETs).

Rozšírenie pomoci

Európsky parlament teraz pracuje na novom nariadení, ktoré by malo upraviť fungovanie fondu na obdobie po roku 2020. Hlavným cieľom tejto reformy je rozšíriť jeho rámec a poskytovať pomoc aj tým ľuďom, ktorí prichádzajú o prácu v dôsledku digitalizácie, automatizácie a prechodu na nízko uhlíkové hospodárstvo. „Tieto fondy budú určené aj na pomoc tým ľuďom, ktorí prišli o zamestnanie v dôsledku technologického pokroku,“ vysvetľuje europoslankyňa Maria Arena. Poslanci v tejto súvislosti navrhujú premenovať ho na „Európsky fond pre transformáciu.“

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

Keďže veľa ľudí pracuje v malých a stredných podnikoch, kde môže mať hromadné prepúšťanie katastrofálne dôsledky pre malé regióny, poslanci navrhujú znížiť prahovú hodnotu 500 zrušených pracovných miest na 200 a predĺžiť obdobie, počas ktorého sa zaznamenávajú zmeny na pracovnom trhu. Okrem toho si želajú urýchliť procesy žiadania o pomoc.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices