Photo: Adler Lounge

Lyžiarska veľmoc Rakúsko

Magnetom je nádherná príroda, alpské dominanty, chránené národné parky aj oblasti zapísané do zoznamu UNESCO. Dve tretiny územia tvoria Alpy navštevované v každom ročnom období, no milovníci bielych športov nedajú dopustiť na zimnú sezónu.

Krajina, ktorá je považovaná za lyžiarsku veľmoc, má výborné prírodné podmienky, svahy, techniku aj klimatické pomery. Pre domácich je lyžovanie národným športom a na medzinárodnej úrovni dosahujú najlepšie výsledky. Je len prirodzené, že moderné techniky alpského lyžovania vznikli práve v tejto krajine. Rakúsko je svetovým lídrom v modernizovaní lyžiarskych areálov, buduje sa tu najviac nových lanoviek, stredísk a komfortných zjazdoviek s výkonnými zasnežovacími systémami. Na niektorých ľadovcoch si možno zalyžovať aj v lete.

VYSKÚŠALI SME

Grössglockner Resort Kals-Matrei

Východné Tirolsko s najvyšším vrchom Rakúska Grössglockner v Národnom parku Vysoké Taury ponúka viac ako 150 kilometrov lyžiarskych zjazdoviek. Jeden skipas stačí na lyžovanie vo viacerých strediskách tohto regiónu. Najvyhľadávanejším je Grössglockner Resort Kals-Matrei. Hneď na zjazdovke pri rázovitej horskej dedinke Kals sa v jedinečnom prírodnom prostredí nachádza ekologický rezort, ktorí si žije svoj život v symbióze s prírodou.

Photo: archív

Ekologická dedina Gradonna

Hotelový rezort Gradonna je energeticky sebestačné zariadenie vybudované a fungujúce na zásade prísnych ekologických princípov. Centrálna budova i okolité pavilóny so strechami pokrytými zeleňou sú postavené z prírodných materiálov pochádzajúcich z okolitých lesov. Súčasťou hotela je veľké kúpeľné centrum s bazénmi, saunami a izbami vybavenými najvyššími štandardami vysokohorského ubytovacieho zariadenia.

Photo: Gradonna Resort

Šesťdesiat trojtisícoviek

Na najvyššom bode lyžiarskeho strediska Kals-Matrei je Orlí salónik Adler Lounge s futuristickou architektúrou prístupný kabínkovou lanovkou z malebného Kalsu. Je to ideálne miesto na pozorovanie šesťdesiatich trojtisícových vrchov vrátane Grössglockneru s výškou 3 798 metrov. Celá oblasť je súčasťou národného parku Vysoké Taury, ktorý patrí k najväčším v Rakúsku so stovkami druhov rastlín a tisíckami druhov živočíchov. Nechýbajú zákonom chránené kamzíky, svište, kozorožce, orly skalné a orlosupy.

Photo: Gradonna Resort

Hochpustertal – Silian

Lyžiarske centrum na území Korutánska a Východného Tirolska, stredisko Grösslgocknerských Dolomitov, je známe vynikajúcimi podmienkami na zimné športy až do neskorej jari. Ponúka lyžovačku na kvalitne upravených lyžiarskych tratiach všetkých náročností s 15 lanovkami a vlekmi. Bežkári tu nájdu 25 kilometrov upravených tratí, v širšom okolí je ich viac ako 120 km. Snoubordisti majú k dispozícii kvalitný a rozsiahly park.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Z vrcholu Thurntaler (2407 metrov nad morom) sa možno spustiť až dolu do dediny a užiť si tak 11 km dlhú jazdu. Dĺžka zjazdoviek je okolo 55 km, nechýbajú ľahké modré a červené svahy ideálne pre rodiny s deťmi a stredne zdatných lyžiarov.

Photo: Sillian

Raj pre rodiny s deťmi

Pre rodiny s deťmi sa špecializuje Sporthotel Silian s kvalitným wellness centrom, vnútornými i vonkajšími bazénmi, toboganmi, detským vodným svetom, saunami a soľnými jaskyňami. Okrem neopakovateľného výhľadu na ľadovce a jedinečnej architektúry dedín v údoliach si možno užiť pobyt v nádhernej prírode pri jazde na saniach ťahaných koňmi, nenáročný treking a vychádzky na vyhradených trasách s odpočívadlami a romantickým výhľadom na krajinu.

Zo Silianu je len na skok do Talianska, pri tej istej príležitosti možno obdivovať aj krásu talianskych Dolomitov a zavítať na neďaleké talianske zjazdovky do Cortiny.

Na skok zo Slovenska

Najbližšie rakúske lyžiarske strediská sa nachádzajú už 150 km od slovenských hraníc a víkendové lyžovačky sú vyhľadávaným fenoménom. Spomedzi stredísk dostupných na jednodňové lyžovačky je populárny Stuhleck, Zauberberg Semmering a Mönichkirchen Mariensee. Vyhľadávanými oblasťami na zimnú dovolenku sú Schladming, Kitzbühel, Zillertal, Hintertux, Katschberg, Heiligenblut, Hochpustertal-Silian, Mölltaler Gletscher a Matrei.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices