Komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia upozorňuje na udeľovanie občianstiev. V niektorých krajinách predstavuje riziko

BRUSEL / Európska komisia sa rozhodla varovať niektoré európske krajiny, aby lepšie preverovali, komu predajú svoje občianstvá. Umožňujú tak vstup ďalších ľudí na územie Európskej únie. V istých situáciách by to mohlo znamenať narušenie bezpečnosti.

Malta, Cyprus a Bulharsko by mali dostať od Európskej komisie varovanie, aby lepšie preverovali ľudí, ktorým udeľujú občianstvo. S výsledkom mapovania situácie by mala členov uníjnej exekutívy zoznámiť komisárka pre spravodlivosť Viera Jourová.

„Myslíme si, že v dnešnej situácií to môže znamenať aj určité bezpečnostné ohrozenie. Štáty predávajú niečo, čo patrí celej Európe,“ upozorňuje komisárka pre spravodlivosť. Pre trojicu krajín je predaj pasov do Európskej únie finančným príjmom. Získanie občianstva v jednej z krajín znamená pre bohatých zahraničných investorov , často z Ruska, možnosť voľného pohybu po celej Európskej únii.

Viac..  EÚ nakúpi 12 nových hasičských lietadiel na hasenie najmä letných požiarov

Komisia poukazuje taktiež na možné súvislosti s „praním špinavých peňazí“, korupciu a daňové úniky. Povolenie k pobytu je za poplatok najviac možné získať v 20 štátoch bokov, vrátane krajín ako je Veľká Británia či Španielsko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices