Photo: netcarshow

Horúca novinka: Kamiq inšpirovaný krajinou Inuitov sadne ako uliaty

Česká automobilka Škoda predstavila svoju najnovšiu modelovú verziu. Je ňou mestský crossover s trochu zvláštnym názvom Kamiq. Inuiti však tomuto výrazu veľmi dobre rozumejú: ide o niečo, čo sa vydarí, skrátka o vec, ktorá „padne ako uliata“.

Novinku pre európsky trh predstavia v krátkom čase – začiatkom marca na autosalóne v Ženeve. Kamiq sa už etabloval v Číne a treba povedať, že úspešne. V Pekingu absolvoval premiéru trochu netypicky: na českom veľvyslanectve počas mediálneho workshopu už v apríli minulého roka.

Škoda je s Čínou spokojná  

Pretože predstavuje najväčší trh, výrobca má v tejto krajine svoj závod a predpokladá, že Kamiq osloví najmä skupiny ľudí s nižšími príjmami. Pridajme ďalší argument: Škoda predala v Číne v minulom roku takmer štvrtinu svojej produkcie a na rozdiel od európskych závodov, ktoré kapacitne nestíhajú, sú čínske výrobné linky ešte relatívne voľné.

Prečo Kamiq sadne „ako uliaty“?

Nový model predstavuje tretie SUV určené pre európsky trh. Výrobca splnil to, čo avizoval pred tromi rokmi – a síce, že bude masívne pokračovať v SUV ofenzíve. Mestský crossover je ideálnym spoločníkom nielen v modernom veľkomeste, ale aj pri zábave a relaxe mimo mestských aglomerácií. Názov je súčasťou originálneho pomenovania modelov tejto kategórie. Mená všetkých aktuálnych SUV značky začínajú písmenom K a končia písmenom Q.

Photo: netcarshow

Môže sa stať rodinným priateľom

Viac..  Bezpečnosť na cestách: Europarlament chce nájsť páchateľov priestupkov v zahraničí

Kamiq rozširuje ponuku Škody o kompaktný a lifestylový model určený aj pre európsky trh. Spája v sebe agilitu a jazdné vlastnosti kompaktu s klasickými prednostami esúvéčka. Ide najmä o zvýšenú pozíciu sedadiel, lepší výhľad z vozidla, pohodlnejšie nastupovanie a vystupovanie či väčšiu svetlú výšku. Využíva modulárnu platformu MQB, dostal nové asistenčné systémy a viacero simply clever prvkov, ktoré sú pre značku rovnako charakteristické, ako veľkorysá ponuka priestoru. Skrátka, sadne ako uliaty.

Photo: netcarshow

O Juraj Turis

Consent choices