Photo: archív

Prvé skúšobné testovanie rozšírenia mobilných sietí 5G na Slovensku

Vďaka bunkám nás bude oveľa viac. Reč nie je o prirodzenej reprodukcii ale o úrovni vzájomnej komunikácie. Po sérii pokusov v laboratórnych podmienkach sa v týchto dňoch uskutočnilo prvé skúšobné testovanie rozšírenia mobilných sietí piatej generácie práve na Slovensku.

Pod novinku sa podpísal najväčší slovenský operátor Slovak Telekom. V januári otestoval revolučnú technológiu Massive MIMO (mMIMO) pre 4G, ktorá zároveň predstavuje jeden zo základných prvkov piatej generácie mobilnej siete.

Prečo revolučná technológia?

Massive MIMO násobí kapacitné zdroje pre všetkých používateľov súčasne prihlásených na jednu bunku mobilného vysielača. Vďaka tomu budú môcť v porovnaní so súčasnosťou dosahovať vyššie rýchlosti prenosu dát. Pilotná skúška, ktorá sa uskutočnila v spolupráci so spoločnosťou Ericsson, bola prvým testom na Slovensku a jedným z prvých overení tejto technológie v Európe! Massive MIMO zlepšuje dátovú priepustnosť, a teda aj používateľské možnosti zákazníkov mobilných dátových služieb.

O krok bližšie k 5G

Anténa základňovej stanice dokáže vďaka vyššiemu množstvu menších prvkov vytvoriť viac užších zväzkov, ktoré zameria na konkrétneho používateľa. Umožňuje to zvýšiť využiteľnosť prenosových pásiem – tie, ktoré sú v súčasnej sieti zdieľané, sa budú môcť použiť v rovnakej lokalite viacnásobne.

Viac..  Bezpečnosť na cestách: Europarlament chce nájsť páchateľov priestupkov v zahraničí
Photo: archív

Testovanie rýchlych dát v Bratislave

Skúška sa uskutočnila v bratislavskej Dúbravke na troch základňových staniciach. V ideálnom prípade môže riešenie mMIMO navýšiť kapacitu bunky vysielača približne päťnásobne, v praxi ide o približne  trojnásobok. Pri teste, ktorý prebiehal len na 10 MHz časti dostupného pásma, boli namerané rýchlosti vyše 100 Mbps na jednu bunku, čo je viac ako dvojnásobok pri aktuálne využívanej technológii. Pri využití plnej 20 MHz šírky pásma by však rýchlosti v praxi presiahli až 200 Mbps.

 Načo nám bude rýchlejšia sieť?

Rýchlejší internet bude ovplyvňovať náš život najmä v pozitívnom slova zmysle. Napríklad pri výstavbe inteligentných domov, budovaní miest a v celom zložitom systéme dopravy neďalekej budúcnosti. V ére  elektromobility a autonómnych áut bude ešte rýchlejší internet nevyhnutný.

O Juraj Turis

Odporúčame pozrieť

EÚ uverejnila správu o bezpečnosti otvorenej rádiovej prístupovej siete 5G

Členské štáty EÚ uverejnili správu o kybernetickej bezpečnosti otvorenej RPS vypracovanú v spolupráci s Európskou komisiou …

Consent choices