zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 3. týždňa 2019

BRITSKÝ PARLAMENT ZMIETOL ZO STOLA DOHODU O BREXITE

EUROZÓNA: Jediným zaujímavejším zverejnením bola priemyselná produkcia v eurozóne. Tá sa v novembri znížila medziročne až o -3,3 % a medzimesačne o -1,7 %. To investori už viac-menej očakávali po avizovaných horších číslach z Nemecka [prepad o viac ako -5 %]. Reálny pokles výroby v európskom priemysle bol ale napriek tomu ešte výraznejší ako trhy odhadovali [-2,1 % r/r a -1,5 % m/m].

NEMECKO: Decembrové finálne čísla nemeckej inflácie boli v stopercentnej zhode s prvotným odhadom, a tak veľa vody nenamútili. Medziročne vzrástli nemecké spotrebiteľské ceny o 1,7 % [ aj podľa HICP indexu], no v porovnaní s novembrovým tempom [podľa CPI indexu 2,3 % a podľa HICP indexu 2,2 %] dynamika rastu poklesla. Medzimesačne, t. j. v decembri oproti novembru, išla inflácia hore o 0,1 %.

VEĽKÁ BRITÁNIA: „Uplynulý týždeň sa v britskom parlamente uskutočnilo hlasovanie o dohode o brexite. Premiérka Mayová však podľa očakávaní dostala takpovediac „na frak“, keďže parlament vyjednanú dohodu o brexite zmietol zo stola a proti boli aj poslanci z jej vlastnej strany. Britská libra sa síce „zapotácala“, ale výraznejším stratám sa vyhla. Trhy totiž pozitívne vnímali hlavne to, že vláda Mayovej bude pravdepodobne pokračovať, keďže nové voľby by prípravu brexitu ešte viac skomplikovali. Ďalší postup spočíva v tom, že premiérka Mayová má predložiť tzv. plán B, teda nový návrh dohody o brexite, keďže tá aktuálna v britskom parlamente neprešla. Tým pádom aj naďalej bude pretrvávať neistota okolo toho ako Británia vlastne vystúpi z Únie, a či nedôjde k tvrdému brexitu. V hre tak aj po hlasovaní stále zostáva ešte viacero možností. Do úvahy pripadá ďalšie hlasovanie v parlamente, predĺženie termínu brexitu [aktuálne je to 29. marec 2019], tvrdý brexit alebo dokonca aj ďalšie referendum a zastavenie brexitu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Minulý týždeň sa v britskom parlamente hlasovalo aj o dôvere premiérky Theresy Mayovej. Mayovej sa podarilo získať dostatočnú podporu v parlamente. K vysloveniu nedôvery bolo potrebných 318 hlasov, takže získaných 306 na to nepostačovalo. Okrem konzervatívcov z jej vlastnej strany ju podporili taktiež aj zo severoirskej Demokratickej unionistickej strany [DUP]. Libra sa aj naďalej držala. Trhy sa zjavne spoliehajú na to, že brexit bude odložený a prebehne za prijateľnejších podmienok.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

USA: V Spojených štátoch bola zverejnená PPI inflácia, teda vývoj cien amerických priemyselníkov. Tá v decembri zotrvala na novembrovej úrovni 2,5 % medziročne, čím sa presne trafila aj do trhového odhadu. Medzimesačne, teda december vs. november, však priemyselné ceny poklesli o -0,2 %, pričom v novembri rástli o 0,1 %. Trhy síce očakávali medzimesačný pokles inflácie, ale len mierne o jednu desatinu percenta.

Na trhoch minulý týždeň prevládala pozitívna nálada vďaka správam, že americká strana chystá úľavy na clá, resp. odstránenie niektorých ciel voči Číne. Aj Peking sa k tomuto kroku vyjadril pozitívne s tým, že je v ich záujme eliminovať nerovnováhu v ich zahraničnom obchode. Obavy a riziká z eskalácie obchodnej vojny medzi USA a Čínou tak ustúpili do úzadia a trhy zaplavila eufória, že všetko sa predsa len vyrieši, a to najmä v časoch, kedy sa očakáva spomaľovanie globálnej ekonomiky. To už potvrdil aj rast čínskej ekonomiky v poslednom kvartáli 2018, ktorý bol najpomalší od roku 1990. Washington a Peking by sa mali stretnúť už na konci tohto mesiaca. Toto jednanie by tak mohlo priniesť do ich vzájomného sporu viac svetla a upokojiť už dlhodobo napäté obchodné vzťahy.

V Spojených štátoch bola zverejnená priemyselná produkcia za december, ktorá v medzimesačnom porovnaní vzrástla o 0,3 %, teda mierne pomalšie ako v novembri [rast o 0,4 %]. Trhy tento údaj ale aj tak zobrali pozitívne, keďže očakávali ešte pomalší rast priemyselnej výroby v decembri, a to o 0,2 %. Darilo sa hlavne spracovateľskému priemyslu a automobilkám. Veľa dôvodov na úsmev ale nepriniesli výsledky ekonomického sentimentu podľa University of Michigan. Ten sa totiž v januári prepadol až na hodnotu 90,7 bodu, pričom v decembri bol na úrovni 96,8 bodu a trhový konsenzus očakával rast ukazovateľa na 98,3 bodu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices