Londyn, brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Británia zruší voľný pohyb osôb v prípade tvrdého brexitu, tvrdí minister vnútra

LONDÝN / Britské ministerstvo vnútra na čele so Sajidom Javidom v pondelok zverejnilo plán, podľa ktorého vláda v prípade odchodu z Európskej únie bez dohody ihneď ukončí únijné pravidlá voľného pohybu osôb pre občanov 27 krajín Európskej únie. Pre dlhší ako trojmesačný pobyt bude Británia od občanov požadovať víza. Okrem zemí EÚ sa toto opatrenie dotkne aj Nórska, Islandu, Lichtenštajnska a Švajčiarska.

Na prechodné obdobie budú občania spomínaných krajín spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi môcť jazdiť do Spojeného kráľovstva na návštevy a za účelom štúdia alebo práce v rovnakom režime ako doteraz. Pre pobyty dlhšie ako tri mesiace si ale občania týchto štátov už budú musieť požiadať o prechodný pobyt. V prípade, že budú chcieť v Británii zostať dlhšie ako tri roky, budú musieť podať žiadosť už podľa nového imigračného systému, ktorý bude spustený v roku 2021 a ktorý bude založený na odbornej kvalifikácii. Minister vnútra Javid uviedol, že Británia tak „prvýkrát za desiatky rokov získa plnú kontrolu“ nad svojou hranicou a že „raz a navždy“ ukončí režim voľného pohybu s EÚ. Naplní tak podľa neho referendum o brexite z roku 2016. Minister ale tiež dodal, že vláda zaujme k veci praktický prístup, aby zabránila zmätku a zabezpečila, že Británia zostane otvorená obchodu. „Preto zavedieme časovo obmedzené opatrenia a zaistíme občanom EÚ prichádzajúcim po 29. marci dočasné povolenie na pobyt,“ povedal.

Kto bude chcieť zostať dlhšie ako tri mesiace, bude si musieť za poplatok vybaviť povolenie na prechodný pobyt a obstáť v bezpečnostnej previerke, pri ktorej sa bude zisťovať kriminálna minulosť. Toto povolenie bude mať najdlhšie trojročnú platnosť a tí, ktorí budú chcieť zostať naďalej, budú musieť spĺňať podmienky imigračného zákona. Ministerstvo vnútra nezverejnilo výšku poplatkov za nové doklady, ale denník Financial Times uvádza, že cena podobných dokumentov sa teraz pohybuje medzi 500 a 600 librami. Javid zdôraznil, že sa tieto opatrenia nevzťahujú na tých občanov EÚ, ktorí už v Británii sú a ktorých práva sú chránené. „Prajeme si, aby zostali, veľmi si ich ceníme,“ povedal.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Plán ohlásený v pondelok je podľa Financial Times menej ústretový ako júnový návrh, ktorý by platil v prípade schválenia dohody o brexitu. Podľa neho by mohli všetci občania EÚ, ktorí by do Británie prišli do decembra 2020, požiadať o prechodný pobyt a po piatich rokoch pobytu by potom mali právo zostať v Británii natrvalo.

Briti sa pre odchod svojej krajiny z EÚ vyslovili v referende v roku 2016. Vystúpenie je naplánované na 29. marca tohto roku. Britská premiérka Theresa May síce s EÚ pripravila dohodu o podmienkach brexitu, parlament ju ale odmietol. Odchod Spojeného kráľovstva z EÚ bez akejkoľvek dohody je preto reálnym variantom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices