May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union- EP.

Veľká Británia: Dolná snemovňa bude hlasovať o zmenách dohody o brexite

LONDÝN – Poslanci britskej Dolnej snemovne sa pripravujú na hlasovanie o zmenách dohody o odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Hlasovanie je naplánované na 19:00 miestneho času (20:00 stredoeurópskeho času) a zatiaľ nie je známe, ktorých konkrétnych úprav sa bude týkať.

Poslanci predkladali návrhy na zmeny odvtedy, čo parlament pred dvoma týždňami jednoznačne odmietol doterajšiu dohodu vyrokovanú premiérkou Theresou Mayovou. Návrhy, o ktorých budú rozhodovať členovia parlamentu v hlasovaní, vyberie predseda Dolnej snemovne John Bercow.

Konzervatívni poslanci by mali v hlasovaní podporiť alternatívu takzvanej írskej poistky, ktorej cieľom je predísť tomu, aby sa po brexite zaviedli tvrdé hranice medzi Írskom a Severným Írskom, a ktorú si európski predstavitelia stanovili ako podmienku akejkoľvek dohody o brexite. Konzervatívci zároveň plánujú alternatívy pre prípady, že by v súvislosti s dohodou nezaznamenali žiaden pokrok alebo by Veľká Británia opustila európsky blok bez dohody, píše spravodajský portál BBC.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Hovorca premiérky Theresy Mayovej informoval, že „čo najskôr“ po dnešnom hlasovaní bude nasledovať ďalšie hlasovanie o akejkoľvek dohode zabezpečenej s Bruselom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices