May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union-EP.

Poslanci nechcú vystúpenie z EÚ bez dohody, May si ale aj tak môže urobiť po svojom

LONDÝN / Poslanci britskej Dolnej snemovne prijali v utorok neskoro večer dva pozmeňujúce návrhy k dohode o vystúpení krajiny z Európskej únie, ktorú v novembri vyjednala vláda premiérky Theresy May s predstaviteľmi Európskej únie. Podľa jedného z týchto návrhov má Mayová mandát opätovne rokovať s úniou a snažiť sa vymôcť zrušenie takzvanej severoírskej poistky, ktorá bola hlavným dôvodom, prečo poslanci dohodu o brexite začiatkom januára jednoznačne odmietli.

Podľa druhého schváleného návrhu si poslanci neželajú, aby krajina vystúpila z únie „nadivoko“, teda bez akejkoľvek dohody. Práve to bol doteraz najpravdepodobnejší a zároveň najdesivejší scenár. Britská BBC ale pripomína, že tento druhý návrh vládu k ničomu nezaväzuje. Podľa analytikov je síce jednoznačným vyjadrením vôle poslancov, no May si môže nakoniec spraviť aj tak po svojom.

Poslanci dolnej komory hlasovali v utorok večer aj o ďalších piatich návrhoch, všetky odmietli. Boli medzi nimi ďalšie tri, ktoré sa tiež snažili vymôcť si zákaz vystúpenia z únie bez akejkoľvek dohody a tiež návrh z dielne opozičných labouristov, ktorý žiadal odklad termínu brexitu. Ten neprešiel napriek tomu, že mal aj podporu niektorých poslancov z Mayovej Konzervatívnej strany.

Brexit sa tak podľa všetkého naozaj uskutoční v pôvodne plánovanom termíne – presne o mesiac, teda 29. marca.

Na poslednú chvíľu sa ešte tento termín pokúsil v utorok večer spochybniť predseda Európskej rady Donald Tusk. Ten v reakcii na hlasovanie britského parlamentu o siedmich pozmeňujúcich návrhoch zopakoval, že súčasnú dohodu o brexite „nieje možné opätovne otvárať“. Doplnil, že EÚ je naďalej „pripravená posúdiť odôvodnenú žiadosť“ zo strany Británie na odklad termínu jej vystúpenia z únie.

Utorňajšie hlasovanie britského parlamentu spôsobilo menšiu revolúciu aj vo vedení britskej opozície, keď líder labouristov Jeremy Corbyn prvýkrát pripustil, že sa stretne s Mayovou a budú spolu rokovať o tom, ako najlepšie vyriešiť situáciu okolo brexitu.Corbyn pritom dlhé mesiace Mayovej ponuky na dialóg stroho odmietal, za čo ho premiérka vyhrešila poznámkou, že sa stretáva s predstaviteľmi teroristických hnutí Hamas aj IRA, iba s ňou sa stretnúť nechce.

Náhlu zmenu názoru na stretnutie s May Corbyn v utorok večer odôvodnil tým, že poslanci dolnej komory britského parlamentu „jednoznačne hlasovali za odmietnutie opustenia EÚ bez dohody“. „Premiérka teraz musí čeliť realite, ktorá je taká, že odchod bez dohody už nie je na stole,“ odkázal Corbyn Mayovej pred plánovaným stretnutím, ktorého termín ešte nie je známy.

Mayová v utorok poslancov aktívne podporovala, aby zahlasovali za pozmeňujúci návrh, ktorý ju vyzýval, aby opätovne otvorila na rokovaniach s európskymi predstaviteľmi otázku severoírskej poistky. Práve tento návrh bol jedným z dvoch, ktoré poslanci nakoniec schválili. Podľa Mayovej tým „povedali Bruselu, že súčasná podoba poistky je kľúčovou vecou, prečo parlament nemôže túto dohodu prijať“.

Britská premiérka je naďalej presvedčená, že sa jej podarí dotlačiť európskych predstaviteľov k určitým zmenám v dohode. Najvyšší predstavitelia únie aj jej kľúčových členských štátov pritom opakovane Londýnu odkázali, že na dohode o brexite sa už nič meniť nebude. Mayová však aj v utorok naďalej opakovala, že sa s nimi ešte napriek tomu plánuje o tejto záležitosti rozprávať.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Podmienečnú ochotu otvárať dohodu o brexite signalizoval na strane únie zatiaľ len predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber, aj ten však v utorok vyhlásil, že v takomto prípade by sa popri téme severoírskej poistky museli otvoriť aj všetky ostatné témy brexitu. Londýn si podľa neho nemôže vyberať, ktoré témy dohody o brexite by chcel ešte opätovne prerokovať, pretože ak by sa dohoda otvorila, tak potom len celá ako je. To nie je podľa Webera dobré pre nikoho, keďže aj súčasná dohoda o brexite sa rodila veľmi ťažko a je „kompromisom medzi mnohými záujmami“.

„Ak tu teraz máme jednostranné pokusy otvoriť dohodu, tak ich dôsledkom by bolo, že opätovne otvorená by musela byť nielen otázka poistky, ale potom aj otázka Gibraltáru, otázka, koľko musí Veľká Británia zaplatiť za vystúpenie z EÚ alebo otázka práv občanov“ členských krajín EÚ, povedal Weber. „Ak to opätovne otvoríme, tak potom opätovne otvoríme všetko. Úprimne, nevidím v tom veľký zmysel,“ dodal politik.

Severoírska poistka popisuje záložnú možnosť pre prípad, že by sa na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom objavili problémy, predovšetkým v oblasti colnej politiky, ktoré by nešlo vyriešiť nijakým iným spôsobom. Poistka, pri istom zjednodušení, zavádza pravidlo, podľa ktorého v prípade objavenia sa takýchto problémov sa bude obchodná a colná politika Severného Írska riadiť pravidlami platnými v EÚ, nie v samotnej Británii, ak budú tieto rozdielne.

Európski vyjednávači ju považujú za záruku, že na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom, ktoré budú po brexite jedinou pozemnou hranicou medzi Britániou a EÚ, nedôjde k chaosu.Mnohí britskí politici však s takýmto riešením nesúhlasia a argumentujú, že krajina by tak mohla prísť o suverenitu v dôležitej oblasti a riadiť sa pravidlami EÚ napriek tomu, že už nebude jej súčasťou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices