Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Holokaust je zosobnením toho kam vedie politika zla a nenávisti

Poslanci Európskeho parlamentu si na začiatku tohto týždňového plenárneho zasadnutia pripomenú Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Ten už tradične pripadá na výročie oslobodenia nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime, od ktorého 27. januára uplynulo 74 rokov.

Pripomenieme si vyše 6 miliónov nevinných obetí, vrátane viac ako 70 tisíc slovenských občanov, často žien a detí, ktorí doplatili svojimi životmi na politiku zla a nenávisti zo strany nacistického hitlerovského Nemecka, ale aj spolupracujúceho fašistického slovenského štátu na čele s Jozefom Tisom,“ zdôraznila europoslankyňa Monika Beňová.

Vyvražďovanie sa väčšinovo týkalo Židov, no zahŕňalo aj Rómov, politických väzňov, vojnových zajatcov, hendikepovaných, či ľudí s inou sexuálnou orientáciou. Vôbec to pritom nie je len o minulosti. Holokaust ukazuje čo dokáže vykonať moderná civilizácia za pomoci zvrátenej ideológie a neobmedzenej štátnej moci,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu. Spochybňovanie ľudských práv, slobôd, rovnosti a dôstojnosti pre každého, sa pritom aj dnes stalo akýmsi zvráteným módnym trendom.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

Pripomínať si túto tragédiu je u nás o to dôležitejšie, že pohrobkovia slovenských fašistov sedia v slovenskom parlamente. Holokaust je zároveň aj o hrdinstve a odvahe tých, ktorým ani v ťažkých časoch nebol ľahostajný osud trpiacich a utlačovaných, za ktorých záchranu boli ochotní riskovať svoje pohodlie a často aj životy,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices