europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä civilnú ochranu a zahraničné investície

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň zaoberať budúcnosťou EÚ, efektívnejšou reakciou na katastrofy, obchodnú dohodu so Singapurom a využívaním vyčistených odpadových vôd v poľnohospodárstve. Na programe budú aj nové pravidlá na podporu investícií do regiónov a zintenzívnenie boja proti neznášanlivosti voči Rómom. 

Budúcnosť EÚ: Rozprava s talianskym premiérom Giuseppem Contem

Predseda vlády Talianskej republiky Giuseppe Conte sa v utorok ako sedemnásty líder členského štátu EÚ zapojí do diskusie s poslancami a Komisiou o budúcnosti Únie.  

Civilná ochrana EÚ: Efektívnejšia reakcia na katastrofy  

Novelizácia pravidiel pre mechanizmus civilnej ochrany EÚ, ktorý v rokoch 2017 a 2018 pri lesných požiaroch, búrkach a povodniach dosiahol svoje limity, bude predmetom hlasovania v utorok.  

Hlasovanie o obchodnej, investičnej a partnerskej dohode medzi EÚ a Singapurom 

Parlament v stredu rozhodne o osude dohôd o obchode, investíciách a partnerstve medzi Európskou úniou a Singapurskou republikou.  

Hospodárska a sociálna kohézia: Nové pravidlá na podporu investícií do regiónov

Poslanci budú v stredu hlasovať o pravidlách financovania EÚ v rokoch 2021-2027. Očakáva sa, že v uznesení odmietnu krátenie prostriedkov EÚ v oblasti kohézie.  

Priame zahraničné investície pod drobnohľadom

Parlament bude vo štvrtok hlasovať o zriadení prvého mechanizmu EÚ na preverovanie vplyvu priamych zahraničných investícií na strategické sektory Únie.  

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Cezhraničné platby do eurozóny: Hlasovanie o znížení poplatkov 

Banky v krajinách EÚ, ktoré nie sú súčasťou eurozóny, by mali spoplatňovať platby v domácej mene a cezhraničné platby v eurách rovnako, a konverzné poplatky by sa mali sprehľadniť.

Využívanie konopy na liečebné účely: Rozprava a uznesenie 

Poslanci budú v utorok so zástupcami Komisie diskutovať o možnostiach, ako podporiť výskum v oblasti využívania konopy na liečebné účely. Parlament prijme v stredu k tejto otázke uznesenie.  

Podpora využívania recyklovanej vody v poľnohospodárstve 

Parlament bude v utorok hlasovať o návrhu na umožnenie využívania vyčistených odpadových vôd v poľnohospodárstve, ktorý by mal pomôcť farmárom zápasiacim s nedostatkom vody a suchom.  

Zintenzívnenie boja proti neznášanlivosti voči Rómom

Parlament v utorok pravdepodobne vyzve EÚ a jej členské štáty, aby boli aktívnejší v snahe o potláčanie protirómskeho zmýšľania a prijali konkrétne opatrenia zamerané na integráciu Rómov. 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices