polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci podporili návrh, aby sa poľnohospodárstve využívalo viac odpadovej vody

Voda je čoraz vzácnejšia a to i v Európe. Európsky parlament podporil návrh na to, aby sa poľnohospodárstve využívalo viac odpadovej vody. 

Nedostatok vody v posledných rokoch trápi čoraz viac regiónov v Európe. Ohrozená je najmä oblasť Stredomoria, no následky sucha pociťujeme už aj na Slovensku. Voda je sa stáva vzácnejšou kvôli viacerým faktorom, ako je napríklad rast populácie, urbanizácia i cestovný ruch. Okrem toho sa očakáva, že situácia sa zhorší v dôsledku klimatických zmien. Existujú odhady, že v roku 2030 by mohla nedostatkom vody trpieť až polovica európskych povodí.

Obehové hospodárenie s vodou

Jednou z ciest, ako tento nepriaznivý trend spomaliť alebo zastaviť, je začať vodou šetriť a opätovne ju využívať. Poslanci v tejto súvislosti 12. februára schválili návrh nariadenia o opätovnom využívaní vody.

Až polovica všetkej použitej vody v EÚ sa spotrebuje na zavlažovanie poľnohospodárskych plôch. Nové pravidlá sa teda zameriavajú na využitie upravenej odpadovej vody. Efektívnejšie využitie vody v poľnohospodárstve by mohlo znížiť priamy odber vody z pozemných a podzemných zdrojov o 5 percent.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Súčasná legislatíva počíta i s novými minimálnymi štandardami kvality odpadovej vody, aby neboli ohrozené samotné plodiny. To by samozrejme prinieslo vyššie nároky na čistiarne odpadových vôd, ktorých dodržiavanie by kontrolovali orgány členských štátov.

Jednotné pravidlá na európskej úrovni by mali zabezpečiť rovnaké podmienky pre všetkých poľnohospodárov, čo je zásadné, ak chceme v EÚ zachovať voľný obchod s poľnohospodárskymi výrobkami.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices