Orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Orbán pripustil, že Fidesz možno odíde z Európskej ľudovej strany. Na vine je jeho kampaň

BUDAPEŠŤ / Maďarský premiér Viktor Orbán pripustil, že spor kvôli protibruselskej kampani jeho vlády by mohol skončiť vystúpením jeho strany Fidesz z Európskej ľudovej strany. Ak sa to stane, rozhovory o novej politickej platforme začne v Poľsku.

Európska ľudová strana teraz zvažuje vylúčenie Fideszu zo svojich radov, okrem iného kvôli bilboardom, ktoré útočia na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. „Debata by mohla skončiť tým, že Fidesz nájde svoje miesto nie vo vnútri alebo von z ľudovej strany,“ povedal Orbán s tým, že ak budú musieť začať niečo nové, rozhovory o tom začne zrejme v Poľsku.

Do Varšavy sa Orbán chystá v nedeľu, aby sa spolu s ostatnými členmi V4 zúčastnil na oslavách výročia vstupu krajín do NATO.

Orbán sa posťažoval, že na Fidesz vo vnútri Európskej ľudovej strany útočia promigračné sily, ktoré sa podľa neho snažia zmeniť celú stranu na medzinárodnú promigračnú organizáciu, pričom Maďari sa im v tom snažia zabrániť. Šéf maďarskej vlády dodal, že „pokiaľ ide o migráciu a ochranu kresťanskej kultúry, nie je žiadny kompromis možný“.

Odpor proti migrácii je pre Orbána jedna z hlavných tém nielen pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu. Kritizovaná kampaň Európskej únie spája šéfa Európskej komisia Jeana-Clauda Junckera a amerického miliardára a filantropa Georga Sorosa s podporou migrácie a s oslabovaním ochrany hraníc. 

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

V utorok kandidát Európskej ľudovej strany na post predsedu Európskej komisie Manfred Weber povedal, že na to, aby Fidesz mohol ostať medzi európskymi ľudovcami, musel by okrem iného odstrániť kontroverzné bilboardy. Šéf Orbánovho kabinetu Gergely Gulyás uistil, že budúci týždeň ich vymenia.

O prípadnom vylúčení Orbánovej strany budú Európski ľudovci hlasovať 20. marca.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices