europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä tvrdý brexit a kybernetickú bezpečnosť

Prehľad vybraných tém, ktorými sa bude zaoberať Európsky parlament počas plenárnej schôdze v dňoch 11. – 14. marca v Štrasburgu.

Budúcnosť EÚ: Rozprava so slovenským premiérom Pellegrinim  

Predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini sa v utorok ako osemnásty líder členského štátu EÚ zapojí do diskusie s poslancami a Komisiou o budúcnosti Únie.

Priority poslancov pred marcovým samitom EÚ  

Poslanci v stredu predstavia svoje očakávania od blížiaceho sa stretnutia hláv štátov a vlád Únie, ktoré prebehne v dňoch 21. – 22. marca.

Zmiernenie dopadov prípadného tvrdého brexitu na občanov a podniky v EÚ  

EP v stredu prijme legislatívu, ktorá má zminimalizovať negatívne dopady prípadného tvrdého brexitu v oblasti dopravy, sociálneho zabezpečenia, rybolovu a programu Erasmus.

Opatrenia na ochranu klímy: Plány EÚ do roku 2050  

Dlhodobé ciele EÚ v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov budú v stredu predmetom plenárnej rozpravy so zástupcami Rady a Komisie a vo štvrtok aj uznesenia.

Kybernetická bezpečnosť: Opatrenia na odvrátenie čínskej IT hrozby  

Bezpečnostné hrozby vyplývajúce zo silnejúcej technologickej prítomnosti Číny v EÚ budú v utorok predmetom nelegislatívneho uznesenia. Hlasovať sa bude aj o akte o kybernetickej bezpečnosti.

Potláčanie nepriateľskej propagandy pre európskymi voľbami  

Návrhy zamerané na ochranu európskych demokracií pred zahraničnými aktérmi, ktorí šíria dezinformácie či zneužívajú osobné dáta, budú predmetom hlasovania v utorok a v stredu.

EP zaujme postoj k budúcim vzťahom EÚ s Ruskom  

EÚ by mala byť otvorená možnosti zavedenia ďalších sankcií, pokiaľ Rusko neprestane porušovať medzinárodné právo. Vyplýva to z návrhu uznesenia, o ktorom budú poslanci hlasovať v utorok.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

EP sa vyjadrí k obchodným rokovaniam medzi EÚ a USA  

Parlament vo štvrtok rozhodne, či a za akých podmienok podporí začatie obmedzených obchodných rokovaní so Spojenými štátmi.

Nové vymedzenie vzťahov medzi EÚ a Tureckom  

Poslanci v stredu prostredníctvom nelegislatívneho uznesenie pravdepodobne zopakujú svoju výzvu na oficiálne prerušenie prístupových rokovaní s Tureckom.

Bezpečnosť a hranice: Intenzívnejšia výmena informácií o občanoch tretích krajín  

Dva legislatívne návrhy zamerané na efektívnejšiu a rýchlejšiu výmenu informácií o občanoch krajín spoza hraníc EÚ budú predmetom plenárneho hlasovania v utorok a vo štvrtok.

Potravinový dodávateľský reťazec: Opatrenia proti nekalým obchodným praktikám  

Návrh legislatívy, ktorá by mala chrániť poľnohospodárov pred nekalými praktikami obchodníkov, bude predmetom plenárnej rozpravy v pondelok a hlasovania v utorok.

Sankcie EÚ voči cudzincom zodpovedným za porušovanie ľudských práv  

Poslanci sa vyjadria k návrhu sankčného režimu EÚ, ktorý by podobne ako Magnitského zákon v USA zmrazoval aktíva či zakazoval vstup do EÚ osobám zodpovedným za porušovanie ľudských práv.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices