Pellegrini
Slovenský premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union- EP.

Pellegrini v europarlamente: Na Slovensku panuje vysoká miera slobody médií

ŠTRASBURG / Slovenský premiér Peter Pellegrini v Európskom parlamente uisťoval, že jeho krajina úprimne verí v správnosť európskej myšlienky a chce patriť medzi najhlbšie integrované krajiny Európskej únie. Tá ale podľa neho nemôže zostať „uväznená v status quo“, musí byť úprimná k svojim občanom a získať si ich dôveru. Pellegrini tiež zmienil vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, ktorej vyšetrenie je vraj jediným cieľom slovenských úradov.

Slovensko úprimne verí v silu a správnosť európskej myšlienky a vo svoje miesto v EÚ, povedal slovenský premiér, ktorý je presvedčený, že pre jeho krajinu neexistuje alternatíva. „Aj v týchto neľahkých časoch chceme patriť k najviac integrovaným štátom,“ vyhlásil s tým, že Slovensko je pripravené prijať bremená spojené s týmto cieľom.

Pellegrini zároveň uvítal víziu budúcnosti EÚ, ktorú nedávno prezentoval francúzsky prezident Emmanuel Macron, a povedal, že „musíme našu úniu obnoviť“. EÚ podľa neho musí byť úprimná k svojim občanom, vzbudzovať v nich, najmä v tých mladých, dôveru a ukázať, že nie je len „akýsi vzdialený Brusel“. „Zabudli sme s občanmi hovoriť o našich plánoch pre budúcnosť,“ uviedol pred nepríliš zaplnenou rokovacej sálou Európskeho parlamentu.

Ako príklad zlyhania v komunikácii s občanmi uviedol Pellegrini udalosti spojené s migračnou krízou. Keď vraj odpovede neprichádzajú od európskych lídrov, občania ich hľadajú inde a majú tendenciu prijímať „fake news“. Takým prípadom bolo podľa slovenského premiéra aj referendum o odchode Británie z EÚ. Kritiky EÚ nie je možné zosmiešňovať, je potreba s nimi debatovať a konfrontovať ich tvrdenia s faktami, myslí si Pellegrini.

Slovenský premiér pochopiteľne v prejave spomenul aj minuloročnú vraždu investigatívneho novinára Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ktorá vyvolala nielen v radoch europoslancov hlasnú kritiku pomerov na Slovensku. Pelellegrini uisťoval, že v jeho krajine panuje vysoká miera slobody médií a že vypátranie a potrestanie páchateľov Kuciakovej vraždy je jediným cieľom slovenských úradov.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Podľa Estebana Gonzálesa Ponsa z najväčšej europarlamentnej frakcie Európskej ľudovej strany ale takéto vyjadrenia nestačia. „Okrem rezignácie (expremiéra Roberta) Fica sa príliš veľa neurobilo,“povedal.

González Pons tiež spochybnil stanovisko prezentované Pellegrinim k ďalšej európskej integrácii. Podľa neho v tomto smere existujú rozdiely medzi slovami a činmi slovenskej vlády.

Podobnej kritiky sa Pellegrini dočkal od Sophie in ‚t Veldovej z Aliancie liberálov a demokratov (ALDE), ktorá Slovensko po Kuciakovej vražde navštevovala ako členka monitorovacej misie EP. Europoslankyňa ocenila proeurópsky prejav slovenského premiéra, avšak podotkla, že „skutočné vodcovstvo sa prejavuje skutkami“.

In ‚t Veldová zároveň Pellegriniho vyzvala, aby sa prejavil ako vodca a dištancoval sa o expremiéra Fica. „On je staré Slovensko, vy ste nové Slovensko,“ vyhlásila. Kritika na adresu slovenskej vlády zaznievala aj od ďalších členov EP a napríklad nezávislý slovenský europoslanec Eduard Kukan uviedol, že premiérovi kolegovia šíria o únii lži.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices