hodiny
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Striedaniu času mal byť koniec. Ručičky na hodinkách si ale posunieme opäť

BRATISLAVA / Už na budúci týždeň v nedeľu sa malo skončiť striedanie zimného a letného času. Ručičky na hodinkách si ale budeme posúvať ešte ďalšie dva roky.

Striedanie času bude platiť predbežne do roku 2021. Navrhol to výbor Európskeho parlamentu pre dopravu a cestovný ruch. Jednotlivé krajiny sa totiž nevedeli dohodnúť, či chcú, aby im zostal zimný alebo letný čas. Najväčšie problémy by to spôsobilo v doprave. Ak by napríklad kamión vyrážal zo Slovenska naprieč Európskou úniou a v každej krajine by bol iný čas, spôsobilo by to chaos a komplikácie. A to nielen v cestnej, ale aj v leteckej doprave. „Na základe širokého prieskumu v rámci celej Európy a iniciatívy, ktorej sa zúčastnilo takmer päť miliónov občanov, komisia rozhodla o zrušení striedania zimného a letného času s tým, že sa rozhodnú, ktorý čas budú preferovať vo svojej časovej zóne,“ uviedol Ladislav Miko, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

V spomínanom prieskume sa vyjadrilo až 84% Európanov, že je za zrušenie. A jednotlivé krajiny si začali vyberať. Naše ministerstvo práce sa ešte v októbri vyjadrilo, že podporuje zimný čas. Lenže toto stanovisko už neplatí, pretože vtedy sa ešte k problematike nevyjadrili všetky strany. Aká je teda aktuálna situácia, sme sa opýtali na ministerstve opäť. „Prvotné stanovisko, ktoré sme prezentovali a bolo za zachovanie zimného času, bolo iba predbežné stanovisko. Minister sa od začiatku prikláňal napríklad k letnému času, avšak počas rokovaní sme dospeli k tomu, že v tejto chvíli je naozaj potrebná tá komunikácia s okolitými krajinami, aby sa nestalo, že najbližšie krajiny budú mať iné časové pásmo ako my,“ objasnila Veronika Husárová, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

V praxi to znamená, že sa nebudeme prispôsobovať iba tomu, čo 100 percentne vyhovuje slovenským rezortom, ale aj tomu, ako sa dohodneme s okolitými krajinami. No a konzultácie na úrovni ministerstiev zahraničných vecí okolitých krajín sa už začali. „To zosynchronizovanie, či už vlakových alebo leteckých grafikonov by bolo určite jednoduchšie keby sme mali jednotný čas v celej Európskej únii, ale v každom prípade my uprednostňujeme aspoň zosynchronizovanie času v okolitých štátoch,“ informovala Karolína Ducká, hovorkyňa Ministerstva dopravy, SR.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Výbor Európskeho parlamentu pre dopravu a cestovný ruch aj v tomto zmysle návrh odobril. A okolité krajiny majú nahlasovať, ako sa dohodli. „Ten ďalší postup je naplánovaný vlastne na začiatok tohto roka, teraz do júna by malo byť jasné, členské štáty by mali nahlásiť na ktorú variantu vlastne pristúpia, či si zachovajú zimný alebo letný čas,“ dodal Ladislav Miko. A keď sa takto všetky krajiny konečne dohodnú, ešte to budú musieť potvrdiť svojím hlasovaním europoslanci. Nebudú to ale tí istí, ktorí v europarlamente sedia v súčasnosti, ale už novozvolení europoslanci. Preto v májových eurovoľbách treba ísť voliť a rozhodovať sa možno aj podľa toho, kto je za zachovanie akého času.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices