europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä copyright a plasty v moriach

Plenárnemu zasadnutiu bude dominovať hlasovanie o copyrighte na internete. Poslanci sa budú venovať aj zákazu jednorazových plastov, pitnej vode či právam spotrebiteľov. 

Autorské práva na internete

V utorok na poslancov čaká hlasovanie o reforme autorských práv v EÚ. Legislatíva, na ktorej sa už predbežne dohodli vyjednávači parlamentu a Rady EÚ, rozširuje pôsobnosť autorských práv na digitálne prostredie.

Striedanie času

V ten istý deň bude parlament hlasovať o svojom stanovisku, či sa má od roku 2021 prestať v EÚ striedať zimný a letný čas.

Energetika

Parlament rozhodne aj o niekoľkých legislatívnych návrhoch, ktoré by mali odstrániť prekážky pre cezhraničný obchod s elektrinou v EÚ. Cieľom tejto legislatívy je vytvoriť trh s elektrickou energiu, ktorý bude ekologickejší, konkurencieschopnejší a lepšie pripravený na možné riziká.

Zákaz jednorazových plastov

V stredu sa bude parlament zaoberať legislatívou na ochranu životného prostredia. Konkrétne ide o zákaz niektorých jednorazových plastových výrobkov, ako sú napríklad plastové príbory a taniere a o návrh na zníženie emisií CO2 z automobilov.

Brexit

V stredu sa bude v pléne rokovať o najnovšom vývoji ohľadne brexitu. Na summite, ktorý sa konal 21. marca, sa 27 členských krajín EÚ zhodlo čiastočne vyhovieť žiadosti Londýna o odklad vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ.

Boj proti daňovým únikom

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

V utorok sa budú poslanci venovať správe, kde navrhujú, ako sa vysporiadať s finančnou a daňovou kriminalitou. Ide o výsledok práce osobitného výboru pre daňové úniky, ktorý bol zriadený v nadväznosti na viaceré škandály ako LuxLeaks alebo Panama Papers. Jeho autori tu okrem iného navrhujú zlepšenie spolupráce medzi členskými štátmi či zriadenie európskej finančnej polície.

Kvalita vody

Vo štvrtok poslanci posúdia návrh, ktorého cieľom je zvýšiť kvalitu vody z vodovodu. Tvorcovia tejto legislatívy dúfajú, že ľudí to bude motivovať k tomu, aby namiesto kupovania vody v plastových fľašiach používali viac vody z kohútika.

Práva spotrebiteľov

V utorok sa bude hlasovať o posilnení práv spotrebiteľov pri nákupoch v kamenných obchodoch i na internete. Nové pravidlá sa budú vzťahovať na fyzický tovar ako na digitálny obsah.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices