BRATISLAVA / Slovenskí hygienici objavili nebezpečné baktérie e-coli v tatárskom bifteku dovezenom z Poľska. Keďže tento výrobok tvorí v podstate surové mäso bez tepelnej úpravy, baktériu nemá čo zničiť.
Slovenskí hygienici po kontrole v obľúbenom reťazci potravín obajavili v jednom z produktov baktériu e-coli. „Na základe cielenej kontroly 23/451 zameranej na bezchybnosť hovädzieho mäsa z Poľska bola v Lidl SR v.o.s., Veľkosklad potravín, Púchovska 12, 914 41 Nemšová odobratá úradná vzorka ,,Tatársky biftek – mäsový prípravok, vákuovo balený, á 200g“ (výrobná dávka: 00949519, DS: 3.4.2019, výrobca: Zakład Przemyslu Miesnego Biernacki Sp. z o.o., Golina ul. Dworcowa 47, D 63-200 Jarocin, schvaľovacie vet. číslo: PL 30063801 WE, krajina pôvodu: Poľsko),“ informovala Štátna veterinárna a potravinová správa SR na svojej stránke.
E-coli pritom môže byť mimoriadne nebezpečná a spôsobiť dokonca až smrť. Na podnet Štátnej veterinárnej a potravinovej správy bol predaj poľského tatárskeho bifteku zakázaný a sťahuje sa z trhu. Zároveň Slovensko naň upozornilo aj ostatné krajiny prostredníctvom výstražného systému pre potraviny RASFF.
„Pokiaľ si takýto mäsový výrobok z Poľska kúpili, môžu ho vrátiť do obchodu, kde ho kúpili, kde im bude vrátená hodnota, ktorú zaplatili,“ informoval riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš s tým, že peniaze im vrátia v akejkoľvek predajni aj bez predloženia pokladničného bloku.
Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk