cestujuci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Briti by po brexite na krátku dobu mohli cestovať do EÚ aj bez víz

Rada a Európsky parlament sa dohodli, že po brexite by sa na občanov Spojeného kráľovstva prichádzajúcich do schengenského priestoru na účely krátkodobého pobytu (90 dní počas akéhokoľvek 180-dňového obdobia) mal vzťahovať bezvízový styk.

Túto dohodu v mene Rady potvrdili veľvyslanci pri EÚ a dnes Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci. Znenie teraz musí formálne prijať Európsky parlament a Rada.

Podľa pravidiel EÚ sa oslobodenie od vízovej povinnosti udeľuje pod podmienkou reciprocity. Vláda Spojeného kráľovstva vyhlásila, že nemá v úmysle vyžadovať víza od občanov EÚ prichádzajúcich do Spojeného kráľovstva na krátkodobý pobyt. Ak Spojené kráľovstvo v budúcnosti zavedie vízovú povinnosť pre štátnych príslušníkov aspoň jedného členského štátu, uplatnil by sa existujúci mechanizmus reciprocity a tri inštitúcie EÚ a členské štáty by sa zaviazali okamžite uvedený mechanizmus aktivovať. Komisia by dodržiavanie zásady reciprocity nepretržite monitorovala a v prípade, že by toto dodržiavanie bolo ohrozené, by okamžite informovala Európsky parlament a Radu.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Kontext

Vízovú politiku voči občanom tretích krajín prichádzajúcich do schengenského priestoru na krátkodobý pobyt upravujú právne predpisy EÚ. Existujúce pravidlá sa vzťahujú na všetkých štátnych príslušníkov tretích krajín nachádzajúcich sa na jednom z dvoch zoznamov: tretie krajiny, ktorých štátni príslušníci podliehajú vízovej povinnosti, a tretie krajiny, ktorých štátni príslušníci sú od tejto povinnosti oslobodení. Spojené kráľovstvo bude musieť byť po brexite ako tretia krajina zaradené na jeden z týchto dvoch zoznamov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices