jadrova elektraren
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rakúsko sa sťažuje na Mochovce. Podľa slovenských úradov nič nehrozí

BRATISLAVA / Naši rakúski susedia celé desaťročia jednoznačne odmietajú jadrovú energiu a vždy sa kriticky a s obavami vyjadrovali k výstavbe nukleárnych reaktorov v blízkosti rakúskych hraníc. Inak to nie je ani pri jadrovej elektrárne Mochovce.

Rakúske denníky, webové stránky a televízne stanice od stredy prinášajú informácie protijadrovej organizácie Global 2000, ktorá tvrdí, že má dôkazy o tom, že Mochovce sú postavené nekvalitne, a že hrozí nukleárna katastrofa.

V článkoch a reportážach sa hovorí o bezprostrednej hrozbe, ktorá má súvisieť s údajne nesprávnym postupom pri dostavbe slovenskej jadrovej elektrárne. „Oslovili nás viacerí ľudia, inžinieri, nie len jeden. Toto nie sú tvrdenia protijadrovej organizácie, ale odborníkov, jadrových inžinierov,“ povedal člen organizácie Global 2000 Reinhard Uhrig.

Anonymný informátor ukazuje fotografie a tvrdí, že ochranný plášť chladiaceho zariadenia bol niekoľkotisíckrát prevŕtaný, a tak pri prípadnom zemetrasení či nehode hrozí jadrová katastrofa. Úrad jadrového dozoru ako aj Slovenské elektrárne to odmietajú. „Pred každým spúšťaním nových jadrových blokov robí rakúska protijadrová organizácia a ďalší tvrdú antikampaň. Hermetickú zónu označili demagogicky za ementálsky syr, čo hraničí so šírením poplašnej správy,“ povedal hovorca slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

„Na obrázku je kotviaca platňa, kvalitne osadená podľa vopred stanoveného a odsúhlaseného postupu. Účelom platne nie je prekrytie poškodenia. Na túto platňu budú osadené konzoly, ktoré budú niesť potrebné potrubia,“ povedala riaditeľka kancelárie Úradu jadrového dozoru Slovenskej republiky Miriam Vachová.

V jednom z článkov okrem anonymného zdroja citujú aj talianskeho inžiniera, ktorý už aj v minulosti vyslovil výhrady voči niektorým postupom v Mochovciach, kde svojho času pracoval. „ÚJD SR venuje pozornosť a dôsledne preveruje všetky podnety, vrátane anonymných a zároveň zachováva anonymitu oznamovateľov,“dodala Vachová. 

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

Rakúska ministerka životného prostredia sa len pred nedávnom stretla s našim ministrom hospodárstva a reč bola aj o Mochovciach. „Prvoradá je absolútna bezpečnosť. To je absolútna priorita. Jednoducho pokiaľ Mochovce nebudú bezpečné, tie dva reaktory sa neuvedú do prevádzky, zaznelo to aj na stretnutí s rakúskou ministerkou,“ uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. 

„Informácie máme z médií len od stredy. Preverujeme ich a v nasledujúcich dňoch sa spojíme so slovenskými úradmi alebo vládou,“ uviedol hovorca rakúskeho ministerstva životného prostredia Daniel Kosak. Ani opakovanému stretnutiu nič nestojí v ceste. „Aby sa diskusia neviedla na úrovni iracionálneho strašenia alebo vykrikovania spoza hraníc, ale aby sa viedla v rovine reálnych argumentov,“ dodal Stano. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk



O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices