Miroslav Ziak
Expert na potravinárstvo strany SaS Miroslav Žiak. PHOTO: Archív SaS.

Miroslav Žiak: Chce nás nadnárodná spoločnosť otráviť?

Glyfosát je najrozšírenejší pesticíd v Európe aj vo svete. Jeho výrobcom je firma Bayer v ich prípravku zvanom Roundup. Vieme však o tomto pesticíde celú pravdu?

Začnem z trocha iného súdka. Tí skôr narodení si určite pamätajú kauzu DDT, išlo o najrozšírenejší insekticíd na svete, ktorý sa používal na hubenie hmyzu už od konca druhej svetovej vojny. Keď sa však našli zvyšky DDT v tukových častiach tuleňov na severnom póle (keďže sa výborne rozpúšťa v tukoch), čiže ďaleko od miesta jeho používania, svet zvýšil pozornosť. Zvýšený výskyt DDT v telách živočíchov spôsoboval zníženú plodnosť, zníženie donosenia mláďat, ale aj degeneratívne účinky. Jeho následný zákaz používania na seba nenechal dlho čakať.

Prečo však spomínam DDT?

Pre mňa je to istá paralela práve s glyfosátom. Medzinárodná agentúra na výskum rakoviny považuje glyfosát ako pravdepodobný karcinogénnu. Na druhej strane, Európsky úrad na kontrolu potravín (EFSA), ktorý robil výskum, nezverejňoval informácie o účinkoch glyfosátu na ľudský organizmus. Svoje tvrdenie opieral o informáciu, že chráni obchodné tajomstvo výrobcu. Dokonca sa na EFSA obrátila aj skupina poslancov z Európskeho parlamentu, ktorí žiadali preveriť možnú toxicitu alebo karcinogenitu glyfosátu. Žiaľ, neúspešne. Následne sa obrátili na Európsky súdny dvor, ktorý 7. 3. 2019 rozhodol o uverejnení tejto štúdie EFSA.

Už teraz je na mieste otázka, koho v skutočnosti chráni Európsky úrad na kontrolu potravín? Sú to záujmy nadnárodnej spoločnosti alebo ide o záujmy, a teda najmä zdravie ľudí? Ak sa v tejto štúdii potvrdí, že glyfosát je pravdepodobne karcinogénny a v súvislosti s tým, že už teraz je najpoužívanejší pesticíd na svete, kompetentní z EFSA by mali niesť zodpovednosť. Práve o ich posudok sa totiž opierala Európska rada, ktorá predĺžila používanie glyfosátu v novembri 2017 na ďalších päť rokov – až do roku 2022. Po tejto dobe už Európsky parlament požaduje absolútny zákaz používania glyfosátu.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Aj toto je jedným z dôvodom, prečo chcem byť členom poľnohospodárskeho výboru Európskeho parlamentu. Práve na tejto pôde chcem iniciovať niekoľko kontrol na Európskom úrade pre bezpečnosť potravín (EFSA), pretože jeho kroky sú často otázne a niekedy si nielen ja kladiem otázku, či v skutočnosti chráni tento úrad zdravie občanov Európskej únie.

Autorom je Miroslav Žiak, expert strany Sloboda a Solidarita na potravinárstvo a kandidát č.5 do Európskeho parlamentu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices