Pellegrini
Slovenský premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union- EP.

Dnes sa uskutoční ďalší samit o brexite. Mieri naň aj Pellegrini

BRATISLAVA / Chaotický proces brexitu naďalej obťažuje nielen Spojené kráľovstvo, ale aj ostatné štáty Európskej únie. Pôvodný dátum odchodu sa posunul na tento piatok. Britská premiérka Theresa May však lobovala za nový, ďalší odklad. V stredu o tom budú rozhodovať lídri únie, vrátane nášho Petra Pellegriniho.

Britský parlament schválil zákon, ktorý má zaistiť, že krajina neopustí Európsku úniu bez dohody. Úlohou Theresy Mayovej bolo presviedčanie vplyvnej kancelárky Merkelovej, aby v stredu podporila žiadosť o odklad brexitu. Slovensko bude v Bruseli tradične zastupovať premiér Pellegrini. Odletí tam hneď po rokovaní vlády v Bardejove.

„Môžeme súhlasiť s predĺžením, pretože nikto z nás si neželá odchod, ale musí to byť už za jasne stanovených podmienok a musíme vedieť, aké nasledujúce kroky Británia konkrétne spraví. Pretože len donekonečna predlžovať, bez toho, aby sa na strane Británie niečo dialo, to nemá význam,“ vysvetlil premiér Pellegrini.

Lídri EÚ i Slovensko chcú vidieť jasný plán, ako Londýn využije prípadný čas navyše. „Určite budeme klásť Therese May veľmi vážne podmienky, za ktorých sme ochotní jej súhlasiť s posunutím brexitu,“ dodáva Pellegrini. „Dĺžka odkladu musí byť v súlade s jeho účelom,“ povedal hlavný vyjednávač EÚ pre brexit.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Aj na Slovensku sa už objavili osoby, ktoré by chceli slexit, teda odchod našej republiky z Únie. Podľa podpredsedu Európskeho výboru parlamentu Klusa sú to extrémne nezodpovedné úvahy. „Ak si tak vyspelá demokracia, ktorá trvá stovky rokov ako Veľká Británia nevie dať rady s vystúpením z Európskej únie, tak potom reči o tom, že by malo vystúpiť Slovensko, to považujem skutočne za politickú a ekonomickú samovraždu nášho národa,“ dodáva Klus.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices