komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia zaregistruje iniciatívu za posilnenie práv „uberizovaných“ pracovníkov“

Európska komisia rozhodla o registrácii európskej iniciatívy občanov s názvom „#NewRightsNow – Posilnenie práv „uberizovaných“ pracovníkov“.

Organizátori vyzývajú Komisiu, aby „stanovila pre elektronické platformy povinnosť vyplácať samostatne zárobkovo činným osobám, ktoré pre tieto platformy pravidelne pracujú, garantovaný minimálny príjem“. Organizátori tvrdia, že takéto opatrenia by „zaistili a stabilizovali príjem „uberizovaných“ pracovníkov a […] pomohli konkrétne vyriešiť problém pracovnej neistoty, ktorému čelia“.

Podľa zmlúv môže EÚ podniknúť právne kroky s cieľom uľahčiť Európanom zriadenie a vykonávanie samostatnej zárobkovej činnosti. Komisia preto uznala iniciatívu ako právne prípustnú a rozhodla sa ju zaregistrovať. V tejto fáze procesu Komisia neanalyzovala podstatu, ale iba právnu prípustnosť iniciatívy.

Iniciatíva bude zaregistrovaná 1. apríla 2019, pričom organizátori iniciatívy budú mať následne jeden rok na to, aby zozbierali podpisy na jej podporu. Ak sa v priebehu roka podarí získať pre iniciatívu jeden milión vyhlásení o podpore pochádzajúcich najmenej zo siedmich rôznych členských štátov, Komisia vykoná jej analýzu a do troch mesiacov sa k nej vyjadrí. Komisia sa môže rozhodnúť, či sa bude žiadosťou zaoberať alebo nie, a v oboch prípadoch bude musieť uviesť dôvody svojho rozhodnutia.

Súvislosti

Európske iniciatívy občanov sa zaviedli Lisabonskou zmluvou. Občania môžu tento nástroj využívať na ovplyvňovanie tvorby politík od apríla 2012, keď nadobudlo účinnosť nariadenie o európskej iniciatíve občanov, ktorým sa vykonávajú ustanovenia zmluvy. V roku 2017 predložila Európska komisia v rámci prejavu predsedu Junckera o stave Únie návrhy na reformu európskej iniciatívy občanov, aby bola pre občanov ešte prístupnejšia. V decembri 2018 Európsky parlament a Rada reformu schválili. Revidované pravidlá sa začnú uplatňovať od 1. januára 2020.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Po formálnom zaregistrovaní európskej iniciatívy občanov môže milión občanov pochádzajúcich aspoň zo štvrtiny členských štátov EÚ prostredníctvom nej vyzvať Európsku komisiu, aby navrhla právny akt v oblastiach, v ktorých na to má právomoc.

V podmienkach prípustnosti sa uvádza, že navrhovaná iniciatíva nesmie byť zjavne mimo rámca právomocí Komisie predložiť návrh právneho aktu, nesmie predstavovať zjavné zneužitie práva, byť zjavne neopodstatnená alebo šikanujúca ani nesmie byť zjavne v rozpore s hodnotami Únie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices