supermarket
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Česká republika zakáže dvojakú kvalitu potravín. Slovensko sa k nej nepripojí

PRAHA / Strana SaS vyzvala Gabrielu Matečnú, aby čím skôr vypracovala a zverejnila presný postup, ako európsku smernicu o dvojitej kvalite potravín pretaví do slovenskej legislatívy. Česká republika odmieta čakať na dvojročnú lehotu a pripravuje zákon, ktorým dvojitú kvalitu potravín zakáže. Na svojom trhu nechce potraviny, ktoré majú označenie o rozdielnom obsahu. Náš rezort pôdohospodárstva tento názor nezdieľa.

„Já chápem že, Česi si chcú šplhnúť pred eurovoľbami a možno im to pomôže,“ povedala Matečná. Česi avizujú prípravu novej legislatívy o zákaze dvojitej kvality potravín do jedného roka. „Vložíme tam odstavec, že na trh je zakázané uvádzať potraviny označované rovnako v inom štáte Európskej únie, aj keď výrobok má odlišné zloženie alebo vlastnosti. Aby spotrebiteľ nebol klamaný rovnakým obalom, farbou, ale iným obsahom,“ povedal Miroslav Toman, minister pôdohospodárstva ČR. Kým teda Česi sú za striktný zákaz, náš rezort pôdohospodárstva má iný názor.

„Tá európska smernica je dobre napísaná a tým sa budeme riadiť. Ja chcem, aby výrobky, ak majú rozdielny obsah, boli označené, že sú rozdielne, alebo výrobca prestane vyrábať odlišné výrobky. Čiže buď sa výrobca zjednotí, alebo budú výrobky označené ako rôzne, ale už spotrebiteľ nebude klamaný. A to je to, o čom nám ide od začiatku,“ povedala Matečná. Podľa nej tak má spotrebiteľ na výber, či chce kvalitný, alebo menej kvalitný výrobok. Česi odmietajú menej kvalitné výrobky na svojom trhu, a to je veľký rozdiel. V texte európskej smernice je dvojročná lehota na pretavenie do legislatív okolitých štátov. SaS vyzýva Matečnú, aby začala konať.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

„Očakávame postupy, ako bude Slovensko dvojitú kvalitu potravín testovať a hlavne ako bude Slovensko vymáhať novú európsku legislatívu. Keď to zverejní, opäť sa k tomu vyjadríme,“ povedal Richard Sulík, predseda SaS. „My začneme pripravovať legislatívu. Vytvorí sa pracovná skupina, ja si myslím, že každý prípad treba riešiť individuálne. Čiže buď sa výrobca zjednotí, alebo budú výrobky označené ako rôzne, ale už spotrebiteľ nebude klamaný. Tá negatívna reklama ich umravní, som si istá,“  dodala Matečná. Česká republika chce zaviesť za porušenie zákazu dvojitej kvality potravín pokuty vo výške až 50 miliónov, náš rezort sa opäť drží len textu smernice.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices