rodina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Drahé bývanie Slovákov neodrádza, zadlžujeme sa viac ako je zdravé

BRATISLAVA / Bývanie je na nových cenových rekordoch a dostalo sa skoro na predkrízové čísla, čo nie je dobrá správa pre kupujúcich. Napriek tomu idú byty ako horúce rožky. Aj napriek opatreniam Národnej banky Slovenska si Slováci požičiavajú viac ako by bolo zdravé.

Bývanie v prvom štvrťroku zdraželo na viac ako desaťročné maximum, aj keď medziročný nárast cien trochu zvoľnil. Meter štvorcový v bytoch a domoch stál v prvom kvartáli v priemere 1 494 eur. V medziročnom porovnaní ceny stúpli o sedem percent. Napriek vysokým cenám dokážu Slováci splácať byty lepšie ako v predkrízových rokoch. „Aktuálny vývoj priemernej ceny bývania je v rastovej fáze, ale je v relatívnom súlade s vývojom výkonnosti ekonomiky a príjmovej situácie domácností,“ uvádza sa v stanovisku Národnej banky Slovenska.

Ľudia sa u nás ale zadlžujú až príliš, najviac v stredoeurópskom regióne. Národná banka tak vlani v lete sprísnila pravidlá poskytovania hypoték, ako aj úverov celkovo. „V niektorých krajoch sa výška úverových prostriedkov potrebných na obstaranie bývania, dostáva na hranicu finančných možností domácností,“ uvádza NBS.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

Cieľom opatrenia je okrem iného zamedziť výraznému zadlžovaniu ľudí v porovnaní s ich príjmami. Zatiaľ sa táto regulácia na čísle poskytnutých úverov ale neodrazila. Marec bol rekordný. Jedno sa ale od predkrízových časov nezmenilo. Najviac sa stavia, kupuje a za najdrahšie predáva v hlavnom meste.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices