Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz. PHOTO: © European Union-EP.

Spustenie tretieho bloku elektrárne Mochovce sa má predražiť a oddialiť. Dostavbe chce zabrániť aj rakúsky kancelár

BRATISLAVA / Spustenie prevádzky tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce sa asi oddiali a zrejme aj predraží. Informácie zazneli na rokovaní hospodárskeho výboru parlamentu. Okrem toho ale, rakúsky kancelár Sebastian Kurz vraj chce všetkými prostriedkami zabrániť dostavbe Mochoviec.

Kancelár Kurz na sociálnej sieti napísal, že o tom už telefonoval so slovenským premiérom Pellegrinim. Chcel ho odhovoriť od dostavby jadrovej elektrárne, lebo Rakúsko má bezpečnostné obavy.„Vyjadrenia typu, že urobíme všetko preto, aby sme zastavili výstavbu elektrárne Mochovce, považujem už za niečo, kde pán kancelár Kurz presahuje svoje právomoci a kde sa snaží zasiahnuť do suverenity a rozhodovania Slovenskej republiky,“ uviedol Peter Pellegrini, predseda vlády SR.

O tejto dôležitej téme sa v pondelok rozprávalo aj v hospodárskom výbore parlamentu, a to vyše hodiny. Aktuálnu situáciu okolo výstavby Mochoviec poslancom vysvetľovali minister hospodárstva a šéf Slovenských elektrární. „Začnem potešujúcimi informáciami o úspešnom ukončení takzvanej horúcej hydroskúšky, ktorá potvrdila vysokú mieru bezpečnosti toho, čo sa stavia v Mochovciach na trojke a štvorke,“ informoval Peter Žiga, minister hospodárstva SR. Menej potešujúce je ale to, že dostavba sa opäť oddiali a celé to bude drahšie. „Naozaj dôjde už ku jedenástemu predĺženiu termínu a aj, podľa mňa, k vysokému navýšenie rozpočtu o 270-miliónov eur,“povedala Jana Kiššová, predsedníčka hospodárskeho výboru NR SR. „My sme výhradne proti tomu, aby to znášali občania a štát, pretože toto zavinenie je spôsobené zhotoviteľom, a teda súčasným majoritným akcionárom,“ poznamenal Eduard Heger, poslanec NR Sr za OĽaNO.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Tretí blok v Mochovciach by mali spustiť do prevádzky v novembri. Ak ale aktivisti vyvolajú predĺženie povoľovacieho konania, bude to zrejme až v marci 2020. Podľa šéfa Slovenských elektrární však vyvodia aj osobnú zodpovednosť za omeškanie. „Áno, dôjde k výrazným zmenám v tíme, ktorí dnes riadi stavbu. Budú realizované v najbližších týždňoch,“ dodal Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices