studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Stredoškoláci simulovali eurovoľby. Do Európskeho parlamentu by posunuli Kotlebu

Kancelária Európskeho parlamentu v spolupráci so združením Pre Stredoškolákov dnes na tlačovej konferencii oznámili výsledky simulovaných Študentských volieb do Európskeho parlamentu (EP). V rámci Študentských volieb do EP si študenti stredných škôl a gymnázií starší ako pätnásť rokov, a aj študenti vysokých škôl, mohli vyskúšať, ako prebiehajú voľby na európskej úrovni, volenie samotné, zasadanie vo volebnej komisii alebo organizáciu volieb. Študentské voľby, ktoré simulovali voľby do Európskeho parlamentu, prebehli v dňoch od 2. do 3. mája 2019 a od 6. do 7. mája 2019 na vopred zaregistrovaných školách po celom Slovensku.

Do Simulovaných Študentských volieb do Európskeho parlamentu sa zapojilo 204 stredných škôl a 2 vysoké školy. Doručených bolo 101 platných zápisníc. Naša aktivita mala dopad na takmer 70 tisíc študentov, pričom zo spracovaných zápisníc malo možnosť voliť malo takmer 26 tisíc oprávnených voličov.  

Účasť na simulovaných Študentských voľbách do Európskeho parlamentu na stredných školách dosiahla 40,62%. Spracovaných bolo 10 010 platných hlasov. Päťpercentné kvórum do Európskeho parlamentu prekročilo sedem subjektov – Kotleba-ĽSNS, Progresívne Slovensko a SPOLU-občianska demokracia, OĽaNO, SME RODINA, SaS, SMER-SD a PRIAMA DEMOKRACIA.

Podľa postupu opísaného v Zákone o podmienkach výkonu volebného práva 180/2014 mandát poslanca/poslankyne Európskeho parlamentu dostali títo kandidáti a kandidátky: 

KOTLEBA – Ľudová strana Naše Slovensko:

  1. Milan Mazurek
  2. Marek Kotleba
  3. Milan Uhrík

Koalícia Progresívne Slovensko a SPOLU – občianska demokracia:

  1. Michal Šimečka
  2. Dominik Hatiar
  3. Lucia Kleštincová

OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti:

  1. Igor Matovič
  2. Michal Šipoš

SME RODINA – Boris Kollár:

  1. Eva Hudecová
  2. Petra Krištúfková

Sloboda a solidarita:

  1. Lucia Ďuriš Nicholsonová

SMER – sociálna demokracia:

  1. Monika Beňová

PRIAMA DEMOKRACIA:

  1. Ibrahim Maiga

Medzi jednotlivými regiónmi, zriaďovateľmi alebo druhu vzdelávania sa nezistili rozdiely v účasti študentov, vplývali teda na ňu iné faktory, ako napr. podpora vedenia, uznanie učiteľov, propagácia na škole alebo spôsob organizácie študentských volieb. Ale volebné preferencie sa výrazne líšia, a to tak, že stredné odborné školy a inak špecializované školy inklinovali k strane KOTLEBA – ĽSNS, a gymnazisti ku koalícii Progresívne Slovensko a SPOLU – občianska demokracia.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Dá sa predpokladať, že nezanedbateľným faktorom pri výbere kandidáta bola aj rozpoznateľnosť kandidáta/kandidátky a ich mena. To dokazuje relatívne veľký počet preferenčných hlasov, ktoré dostal Ibrahim Maiga, napriek zanedbateľnej predvolebnej kampani. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvnil výsledky simulovaných študentských volieb do EP je aj fakt, že slovenskí študenti majú minimálne znalosti o tom, čo EÚ robí a ako funguje. Tieto výsledky naznačujú ovplyvniteľnosť študentov populistickou anti-EÚ kampaňou. Umiestnenie dvoch protipólnych strán na dvoch predných priečkach v počte hlasov pre stranu naznačuje dve protichodné nálady medzi mladými ľuďmi. Na jednej strane je to rezignácia a pocit strachu, a na druhej strane to je potreba pozitívnej zmeny a nádeje. 

V školskom roku 2018/2019 Pre stredoškolákov zorganizovalo štvoro simulovaných Študentských volieb, a to simulované komunálne voľby, dvojkolové simulované voľby Prezidenta/ky SR a simulované voľby do Európskeho parlamentu. Priemerná účasť vo všetkých voľbách prevýšila účasť v zodpovedajúcich reálnych voľbách. Celkovo sa simulovaných študentských volieb v tomto školskom roku zúčastnilo 224 stredných škôl zo všetkých krajov Slovenska, čím sú ŠV najväčší projekt tohto charakteru na Slovensku. Okrem volieb samotných organizačný tím ŠV organizoval tematické workshopy ku všetkých trom typom volieb. Cieľom týchto rovesníckych workshopov bolo edukovanie študentov o dôležitosti demokracie a účasti vo voľbách, o kompetenciách toho-ktorého voleného mandátu, a o kritickom zmýšľaní pri výbere kandidáta.

Študentské voľby sú striktne nestranný projekt, organizovaný študentmi pre študentov. Má za cieľ viesť dialóg o politickom dianí a vychovať informovaných, kriticky zmýšľajúcich mladých občanov, ktorým budúcnosť ich krajiny nie je ľahostajná.

O dac

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices