Pellegrini
Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union- EP.

Ochranári vítajú vyhlásenie premiéra o ukončení ťažby uhlia

BRATISLAVA – Environmentálne organizácie Greenpeace Slovensko a Priatelia Zeme – CEPA privítali vyhlásenie premiéra Petra Pellegriniho, že Slovensko po roku 2023 ukončí ťažbu a spaľovanie uhlia a pridá sa ku krajinám, ktoré podporujú uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Premiér môže podľa nich svoj záväzok medzinárodne deklarovať už tento štvrtok a piatok na summite EÚ, kde sa môže Slovensko prihlásiť k cieľu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. “Ak pán premiér dodrží slovo, potom sa Slovensko stane prvou krajinou Visegrádskej štvorky, ktorá sa rozhodla skoncovať s výrobou elektriny z uhlia. Zároveň sa tak pridá k 21 štátom EÚ, ktoré už požadujú dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050. Toto je prelomová správa pre Slovensko,” uviedol Radek Kubala z Greenpeace Slovensko.

Pellegrini prezidentku Zuzanu Čaputovú informoval o svojom pondelňajšom telefonáte s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Antóniom Guterresom. „Uistil som ho, že vo štvrtok a v piatok budem prezentovať podporné stanovisko k uhlíkovej neutralite do roku 2050 tak, aby ho neskôr mohla prezentovať aj pani prezidentka na Klimatickom summite v New Yorku,“ uviedol premiér. Prezidentka tiež vyjadrila potešenie, že sa končí medzirezortné pripomienkové konanie materiálu, podľa ktorého bude ťažba uhlia na Slovensku v roku 2023 už minulosťou. V týchto otázkach dostala od premiéra „uistenie a veľmi konkrétne fakty a termíny.“ Vyhlásenie prezidentky a premiéra ocenil aj Juraj Melichár z organizácie Priatelia Zeme-CEPA: “Je skvelé, že sa Slovensko pridalo k 21 krajinám, ktoré berú varovania vedcov vážne. Jasný klimatický cieľ nám tak môže pomôcť vytvoriť regióny, ktoré nie sú závislé od dovozu fosílnych palív zo zahraničia,“ zdôraznil.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

K dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2050 sa spolu so Slovenskom prihlásilo už 21 krajín EÚ. Cieľom týchto štátov je vypúšťať toľko emisií skleníkových plynov v roku 2050, koľko sú schopné absorbovať. Výzvu na posilnenie klimatických záväzkov Slovenska adresovalo vláde aj osem slovenských europoslancov. „Klimatická kríza predstavuje najväčšie priame ohrozenie našej budúcnosti, pričom dopadne najviac na tých, ktorí majú najmenší potenciál sa pred ňou brániť. Je preto nevyhnutné, aby vláda SR zobrala tento problém vážne a zaviazala sa k podpore uhlíkovej neutrálnosti a obmedzenia oteplenia o maximálne 1,5 stupňa,“ vyhlásil iniciátor výzvy Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices