voda
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Zmena klímy bude čoraz viac ovplyvňovať dostupnosť vody a prístup k nej

Rada prijala závery, v ktorých schválila usmernenia EÚ v oblasti ľudských práv týkajúce sa pitnej vody a sanitácie.

2,1 miliardy ľudí na celom svete nemá prístup k bezpečne riadeným službám súvisiacim s pitnou vodou a 4,5 miliardy ľudí nemá prístup k bezpečne riadeným sanitačným službám. Dostupnosť vody a prístup k nej bude čoraz viac ovplyvňovať zmena klímy. Tým, že sa šíri hrozba nedostatku vody, v rôznych častiach sveta rastie napätie a vznikajú konflikty v súvislosti s prístupom k vode a s jej využívaním.

Schválenie usmernení EÚ v oblasti ľudských práv týkajúcich sa bezpečnej pitnej vody a sanitácie je jedným z mnohých krokov, ktoré EÚ podniká s cieľom splniť svoj záväzok zabezpečiť postupné naplnenie ľudského práva na bezpečnú pitnú vodu a sanitáciu pre všetkých, ako aj svoj záväzok vo vzťahu k obhajcom ľudských práv, ktorí bojujú za tieto práva.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Tieto usmernenia na základe existujúcich noriem v oblasti ľudských práv poskytujú pokyny a návod, ako využívať dostupné nástroje zahraničnej politiky EÚ vrátane rozvojovej spolupráce na presadzovanie a ochranu ľudských práv na bezpečnú pitnú vodu a sanitáciu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices