Caputova
Prezidentka Zuzana Čaputová. PHOTO: © European Union.

Prezidentka Čaputová: Vyslali sme do Bieloruska signál, že Lukašenka som nepozvala

BRATISLAVA  – Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes s predsedom NR SR Andrejom Dankom rozprávala aj o pozvaní bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na augustové oslavy výročia Slovenského národného povstania. Prezidentka tvrdí, že vyslala signál, že pozvanie od nej nešlo.

„Vyslali sme do Bieloruska signál, že pozvanie nebolo poslané z úradu prezidentky. Nie je to pozvanie odo mňa. Prezidenta by mal pozvať prezident,“ povedala Čaputová dnes po podpise spoločného vyhlásenia troch najvyšších ústavných činiteľov k zahraničnej politike SR.

Ako Čaputová v odpovedi na otázky slovenských médií zdôraznila, v týchto týždňoch je na nástupných návštevách a prezidentov krajín na oslavy SNP nepozýva. Na otázku, či sa na oslavách zúčastní, ak tam budú predstavitelia Bieloruska, odpovedala, že ona sa určite zúčastní a to, či tam prídu zástupcovia Bieloruska, je hypotetická otázka.

Denník N dnes informoval, že predseda NR SR na svojej uplynulej návšteve Bieloruska pozval bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na oslavy SNP. Podľa diplomatickej tradície však prezidenta môže pozvať prezident, premiéra premiér a predsedu parlamentu predseda parlamentu, pokiaľ sa ústavní činitelia nedohodnú inak. Podľa Denníka N Danko svoje pozvanie nekonzultoval ani s prezidentkou, ani s premiérom, ktorý oslavy organizuje, ani s rezortom diplomacie. Okrem pozvánky do Minsku Slovensko ústami predsedu vlády Petra Pellegrini pozvalo aj ruského premiéra Dmitrija Medvedeva a prezidenta Vladimíra Putina.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices