Martin Hojsík, europoslanec. ZDROJ: EP 2019

Europoslanec Hojsík: Teší ma, že téma ochrany životného prostredia a klímy nadobúdajú na význame

Slovenský europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska je v pozícii europoslanca nováčikom. Napriek tomu má jasno v tom, ktorej oblasti sa chce v europarlamente venovať, ale aj to s kým chce spolupracovať.

Čo hovoríte na výsledky volieb do Európskeho parlamentu?

Bol som veľmi potešený, nielen tým, že som sa dostal do europarlamentu ale predovšetkým tým, že témy ochrany životného prostredia a klímy nadobúdajú na význame. Nie je to dobré len pre Progresívne Slovensko ale pre celé Slovensko a planétu. Musíme konať teraz, aby sme o pár desiatok rokov mali civilizáciu.

Čomu sa počas funkčného obdobia chcete venovať?

Pre mňa je prioritou agenda ochrany životného prostredia a klímy. Najdôležitejšia úloha hneď zo začiatku bola, aby som sa stal členom Výboru pre životné prostredie. Mal som aj záujem stať sa náhradníkom vo Výbore pre priemysel, výskum a energetiku a vo Výbore pre rozpočet, čo sa mi podarilo. Nebolo to úplne ľahké, nakoľko Výbor pre životné prostredie patrí v tomto volebnom období medzi najžiadanejšie. Ukazuje to, že sa táto téma stala veľmi vážnou, narozdiel od slovenského parlamentu, ktorý ani nemá vlastný Výbor pre životné prostredie.

Čomu konkrétne sa vo Výbore pre životné prostredie chcete venovať? Má podľa vás výbor vplyv na legislatívu Slovenska?

Ten dopad je veľmi veľký. Napríklad, keď som pred vyše 15 rokmi pracoval na niečom, čo sa volalo Európska chemická politika vznikla z toho legislatíva REACH. Môže znieť vzdialene a nepodstatne, no v skutočnosti je to o tom, že chemikálie, ktoré sa používajú môžu obsahovať nebezpečné látky. Je to o tom, či sa vôbec môžu používať chemikálie, ktoré napríklad poškodzujú hormonálny systém. Takáto “nudná” legislatíva je o zavedení rozumu do praxe, aby sa nepoužívali chemikálie, ktoré môžeme nahradiť niečím iným. A to je len jeden príklad. Európsky parlament nám v tomto smere môže pomôcť riešiť veci, ktoré by sme ako Slovenská republika riešili len veľmi ťažko. Nielen pre nás, ale pre celú Európu.

Viac..  Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

Ako vidíte budúcu spoluprácu so slovenskými europoslancami?

Dúfam, že budem intenzívne spolupracovať so všetkými demokratickými europoslancami a v tomto smere sa snažím aj komunikovať. Ešte v júni som pripravil výzvu slovenských europoslancov vláde SR, aby sa zaviazala k uhlíkovej neutralite a bol som veľmi rád, že ju podporili europoslanci z tých najväčších slovenských frakcií.

Aké sú vaše prvé dojmy z europarlamentu?

Pre mňa je to návrat, snažil som sa totiž presadzovať niektoré výzvy už pred rokmi. V europarlamente v Štrasburgu som nebol od roku 2006, takže si osviežujem niektoré cesty, už som sa aj párkrát stratil. Je to pre mňa zvláštne byť zrazu v Európskom parlamente v pozícii človeka, ktorý sa nie snaží presviedčať o dôležitosti niektorých vecí, ale v pozícii človeka, ktorý pomáha priamo tvoriť legislatívu.

Čo by ste chceli zmeniť počas svojho funkčného obdobia?

Budem sa snažiť k svojej úlohe pristupovať s pokorou, no podať čo najlepší výkon. Sľubovať čo všetko dokážem, mi prípadá nezodpovedné, ale chcem urobiť všetko čo bude v mojich silách na to, aby som presadil čo najviac z volebného programu a súčasne, aby som počas celého mandátu prinášal informácie nielen z europarlamentu na Slovensko, ale aj to, čo sa deje na Slovensku do europarlamentu.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Martin Hojsík.

O vik

Odporúčame pozrieť

zivotne prostredie, priroda

Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Europarlament schválil nové pravidlá týkajúce sa trestných činov proti životnému prostrediu a súvisiacich sankcií. Nová …

Consent choices