hajsel
Robert Hajšel, europoslanec. Reprofoto: FB RH.

Europoslanec Hajšel: Budem sa snažiť presadzovať spoluprácu a znižovanie napätia

Novozvolený europoslanec za stranu Smer-SD Robert Hajšel sa medzi európskymi inštitúciami pohyboval od roku 1993. Najprv ako spravodajca, neskôr ako riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. V súčasnosti je europoslancom, ktorý v rozhovore prezradil, v ktorých výboroch bude pôsobiť, na čo sa chce zamerať a čo si myslí o brexite.

Ako hodnotíte priebeh volieb?

Som veľmi spokojný, že mi voliči prejavili dôveru do takej miery, že som bol zvolený za europoslanca. Budem sa snažiť, aby som počas plnenia mandátu splnil to, čo som sľúbil. Budem sa snažiť, aby som v medzinárodných vzťahoch presadzoval čo najviac spolupráce a znižovanie napätia. Budem sa snažiť prispievať o znižovanie rozdielov medzi starými a novými štátmi, či už v oblasti sociálnej či v oblasti kvality potravín. Čo sa týka volieb, došlo k zvýšeniu účasti. Stále sme poslední v Európskej únii, no presiahli sme 20 percent. Do parlamentu sa dostali rôzne strany, čo odzrkadľuje celospoločenskú politickú situáciu na Slovensku.

V čom vidíte rozdiel, keďže ste pred tým pôsobili v Kancelárii Európskeho parlamentu na Slovensku a teraz ste už europoslanec?

Môžem sa pochváliť, že som prešiel všetkými rolami pokiaľ ide o vzťah k európskym inštitúciám. V podstate som v roku 1993 začínal ako spravodajca slovenských médií v Bruseli a venoval som sa pokrývaniu všetkých dôležitých udalostí, nášmu prístupovému procesu a našim prvým krokom po získaní členstva v Európskej únii. Potom som 13 rokov pracoval ako riaditeľ Kancelácie Európskeho parlamentu, ktorá má na starosti komunikáciu s verejnosťou, uľahčovanie života europoslancov a na Slovensku poskytovanie rôznych komunikačných a mediálnych služieb. Teraz som europoslancom a viem, čo si táto práca vyžaduje. Ťažisko je na odbornej práci vo frakciách a vo výboroch. Budem vo Výbore pre priemysel, energetiku a výskum a budem náhradníkom vo Výbore pre zahraničné vzťahy. Vzhľadom na to, čo trápi Slovensko si myslím, že je dôležité byť aj v ekonomickom výbore, ktorý má dosah na úroveň a konkurencieschopnosť priemyslu a energetiky Slovenska.

Ako si myslíte, že bude fungovať spolupráca medzi slovenskými europoslancami?

Verím, že nejaká spolupráca bude a že nadviažeme na spoluprácu europoslancov z minulých funkčných období. Treba ale zobrať do úvahy, že z 13 europoslancov je 11 novozvolených, takže si musíme počkať, akú budú mať chuť jednotliví kolegovia z frakcií spolupracovať s tými už etablovanými vo frakciách. Myslím, že otázok bude veľa, nie je to nič výnimočné, robia to aj iné krajiny. Keď ide o záujmy občanov daného štátu, tak sa europoslanci vedia zjednotiť vo svojom stanovisku naprieč politickým spektrom.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Čo by ste počas funkčného obdobia považovali za úspech, aj vzhľadom na výbory, ktorých členom budete?

Pokiaľ ide o pôsobnosť Výboru pre zahraničné veci, treba povedať, že sa Európsky parlament vyjadruje k rôznym problémom a otázkam v medzinárodných vzťahoch. Ide o vzťahy, ktoré si EÚ buduje s tretími krajinami ako sú USA, Čína, Rusko či Brazília. Ja sa budem snažiť čo najviac prihovárať za to, aby sme šli cestou spolupráce a uvoľňovania napätia, ktoré eskaluje v mnohých regiónoch sveta. Som za spoluprácu, no treba rešpektovať a presadzovať európske demokratické princípy a hodnoty, na ktorých je postavená Európska únia. To ale neznamená, že by sme nemali viesť dialóg s takými krajinami ako Rusko či Čína, kde možno Európska únia nie je spokojná v týchto otázkach.

Myslíte si, že brexit je téma, ktorá bude v druhom volebnom období rýchlo ukončená?

Dátum, do ktorého by Veľká Británia mala odísť z Európskej únie je 31. október. Máme teda zhruba štyri mesiace pred sebou. Podľa môjho súkromného názoru neverím, že k brexitu niekedy dôjde. Jednak dohoda, na ktorej sa dohodli vyjednávači Európskej únie a Británie nie je taká, ktorá by si získala väčšinovú podporu v britskom parlamente. Na druhej strane Európska únia nie je ochotná pristúpiť na nové rokovania. Možno aj vzhľadom na prieskumy verejnej mienky, ktoré vo Veľkej Británii ukazujú, že ak by sa konalo nové referendum, tak by asi k brexitu nedošlo, tak je možné, že sa neuskutoční alebo sa uskutoční nové referendum. Bude to minimálne znamenať ďalšie oddialenie s podmienkou, že príde niečo na stôl.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Robert Hajšel.

O vik

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices