jedlo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Koniec dátumu spotreby na potravinách? Vedci majú riešenie na plytvanie

BRATISLAVA / Svet príliš plytvá potravinami. Podľa niektorých odhadov sa vyhodí až tretina svetovej produkcie potravín. To je čosi viac ako jeden a pol miliardy ton. Údaje z Európskej únie hovoria o viac ako 22 miliónoch ton potravín, ktoré každý rok skončia v odpade. Osemdesiat percent z toho by pritom do smetí vôbec nemuselo putovať. Sú to potraviny, ktoré si kupujeme zbytočne alebo sú už po dátume spotreby.

Najväčší hriešnici sú v tomto smere Briti. Podľa tamojších vedcov viac ako štyri milióny ton potravín končí na skládkach len preto, lebo majú na obale ceduľku s dátumom spotreby, no v pohode by sa dali zjesť. Preto niet divu, že práve v Británii vedci vymysleli celkom jednoduché a lacné riešenie tohto problému. Vymysleli malé nálepky, ktoré dokážu sledovať čerstvosť mäsa, rýb a podobných potravín, ktoré môžu podliehať skaze. „Krása tohto riešenia je v jeho jednoduchosti. Používame obyčajný papier, na ktorý vytlačíme atrament a potom môžeme merať plyny,“ uviedol Giandrin Barandun z Imperial college v Londýne.

Podstatou myšlienky je, že sa použije špeciálny atrament, pomocou ktorého na papier vytlačia uhlíkové elektródy. Takto vyzerá príprava v laboratórnych podmienkach. Potom to stačí len nastrihať a priložiť k mäsu alebo rybe. Ten papierik potom meria plyny, ktoré vznikajú pri rozklade, znehodnocovaní potravín ako sú čpavok alebo trimetylamín.

Tvorcovia tomu dali názov PEGS. To je anglická skratka pre papierový elektrický plynový snímač. Pomôže nielen pri znižovaní množstva potravinového odpadu, ale aj plastového. „Všetko mäso, hydina, ryby sa balia do plastových obalov. Ak sa nám podarí znížiť množstvo mäse, rýb a hydiny, ktoré končia v odpade, znížime aj množstvo obalov,“ dodal Barandun.

Viac..  Europoslanci žiadajú prísnejšie pravidlá EÚ na zníženie odpadu z textilu a potravín

Ako to funguje v praxi?

Súčasťou papierovej nálepky je aj RFID čip, takže je možné ju zosnímať pomocou smartfónu. Aplikácia vám potom ukáže či je mäso ešte jedlé alebo ho už treba vyhodiť. Podľa vedcov by takéto nálepky mohli časom nahradiť dnes používané etikety s dátumom spotreby. Pracujú aj na ďalších verziách, ktoré by dokázali snímať plyny vznikajúce pri rozklade iných potravín, takže by sa dali použiť aj na ďalších produktoch.

Pri tom by to ani nemusel byť nijako mimoriadne drahý špás, keďže snímač je len papier s trochou atramentu. Jeho cena by mala byť nižšia ako dva centy za kus.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices