Bilčík
Vladimír Bilčík. PHOTO: archív VB.

Europoslanec Bilčík: To, že sme noví, môže byť naša výhoda

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík bol na kandidátke strany Spolu – občianska demokracia, za ktorú sa dostal do Európskeho parlamentu. V rozhovore prezradil, aké sú jeho ambície na najbližších päť rokov, ale aj to, ako bude fungovať spolupráca medzi slovenskými europoslancami.

Aké sú vaše dojmy po voľbách do Európskeho parlamentu a aké budú alebo boli vaše prvé kroky v ňom?

Európsky parlament je príležitosť robiť veľa vecí, ktoré súvisia so Slovenskom a ktoré potrebujeme riešiť aj v širšom európskou priestore. Na druhej strane je to možnosť prinášať širšie európske témy na Slovensko. To je to, čo mám ambíciu robiť v najbližších piatich rokoch. Volili sme si predsedu Európskeho parlamentu, podpredsedov a je to dôležité preto, aby parlament začal fungovať, aby sa vytvoril priestor pre získavanie spojencov a pre vytváranie dohôd. Je tu 751 poslancov a keď chcete čokoľvek presadiť, potrebujete získať väčšinu, a to sa dá vtedy, ak máte zorganizované politické skupiny a dohody medzi nimi.

V ktorých výboroch budete pôsobiť?

Mal som ambíciu začať pôsobiť vo výboroch, ktoré mi pomôžu napĺňať môj program. Teším sa, že sa mi podarilo stať sa stálym členom Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci. Je to výbor, ktorý rieši širokú agendu súvisiacu so spravodlivosťou, s bezpečnosťou i s hybridnými hrozbami, s bojom s dezinformáciami, so Schengenom i s vnútornou bezpečnosťou. Náhradníkom budem vo Výbore pre zahraničné veci. Zahraničná politika mi je veľmi blízka, chcem sa zamerať najmä na vzťahy so západným Balkánom, tlačiť na politiku rozšírenia, na dobré vzťahy s Ukrajinou a vôbec krajinami Východného partnerstva a na aktívnu úlohu Európskej únie za našimi hranicami. Slovenská zahraničná politika bude úspešná len vtedy, ak sa bude môcť oprieť o jasnú, silnú a pevnú európsku zahraničnú politiku. Ako náhradník budem vo Výbore pre ústavné záležitosti, čo je veľmi zaujímavý intelektuálny výbor, kde si myslím, že bude priestor nanovo diskutovať aj o procese výberu šéfa Európskej komisie v budúcnosti a o tom, akým spôsobom funguje mocenské nastavenie vzťahov medzi europarlamentom či Radou EÚ, alebo aj to, aké je praktické spojenie medzi občanom a Európskym parlamentom.

Aké sú vaše ambície v Európskom parlamente?

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Uchádzam sa o miesto šéfa delegácie Európskeho parlamentu pre Čiernu Horu. Súvisí to práve s mojou ambíciou byť platným hráčom v oblasti vonkajších vzťahov a zahraničnej politiky. Chcem aby politika rozšírenia mala svoje jasné miesto v novej Európskej komisii, aby sme pomohli krajinám západného Balkánu priblížiť sa členstvu v Európskej únii. Takisto som bol zvolený za vicekoordinátora pre poslancov Európskej ľudovej strany vo Výbore pre ústavné záležitosti. Táto pozícia mi dá možnosť viac sa zapojiť do prípravy agendy a rozhodnutí v strategických otázkach Európskej únie, v diskusiách o jej budúcnosti a ďalšom fungovaní.

Myslíte si, že ako slovenskí europoslanci budete vedieť spolupracovať?

Je to o pestovaní si vzájomných vzťahov, a podstatné je, aby začali naplno fungovať politické skupiny, kde je predpoklad pre vytváranie si väzieb medzi poslancami a poslankyňami a potom aj v rámci jednotlivých výborov. Páči sa mi, že je tu cítiť mladú krv, je tu množstvo ľudí, ktorí nemajú problém diskutovať, ozvať sa. To, že sme noví, môže byť naša výhoda. Myslím si, že aj voliči na Slovensku chceli novú krv v europarlamente, preto je dôležité, aby sme aj my zo Slovenska spolupracovali. Všetci poslanci, ktorí sme zaradení v hlavných politických skupinách sme pripravení sa stretávať a hľadať spojenectvá.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Bilčík.

O vik

Odporúčame pozrieť

cierna hora

Čierna Hora dostala prístup k financiám EÚ v rámci programu EU4Health

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že spolu s vládou Čiernej Hory podpísala dohodu o …

Consent choices