benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Dôležité pre získanie podpory musí byť nastavenie priorít kandidátky na predsedníčku Komisie

Začínajúce sa druhé plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu je predovšetkým o voľbe potenciálnej novej predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Tá by sa mala uskutočniť v utorok popoludní.

Doterajšia nemecká ministerka obrany sa stala kompromisnou kandidátkou, ktorú jednomyseľne navrhli lídri členských štátov na summite Európskej rady. V súvislosti s týmto návrhom a odmietnutím konceptu tzv. špicenkandidátov sa objavila istá miera kritiky. Tá však nebola úplne oprávnená. Čelní predstavitelia členských krajín nemajú žiadnu povinnosť vyberať kandidáta na šéfa Komisie výhradne spomedzi lídrov politických skupín v európskych voľbách, uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Koncept špicenkandidátov bol nakoniec doposiaľ použitý len jediný raz a to v prípade dosluhujúceho predsedu Komisie Jean-Claude Junckera. Nová predsedníčka bude musieť získať absolútnu väčšinu hlasov všetkých poslancov. Ak sa jej to podarí, bude mať zvyšok leta na to, aby na základe návrhov členských štátov rozdelila portfóliá medzi jednotlivých eurokomisárov. V prípade, že úspešná nebude, Európska rada sa bude musieť do mesiaca zhodnúť na inom kandidátovi,“ priblížila europoslankyňa.

Viac..  M. Beňová: Riziká súvisiace s umelou inteligenciou musíme vedieť účinne eliminovať

Dôležité pre získanie podpory pre kandidátku na predsedníčku musí byť nastavenie priorít novej Komisie, ktoré chce v nasledujúcich piatich rokoch napĺňať. Na rokovaní našej sociálno-demokratickej frakcie sme zdôrazňovali najmä potrebu obnovy sociálnej kohézie, to že ekonomický rast musí byť efektívnejšie pretavený do zlepšovania sociálnej situácie občanov jednotlivých krajín, potrebu riešenia výziev v oblasti klimatických zmien, zabezpečenie dostupného bývania, kvalitnej lekárskej starostlivosti či prípravy a vzdelávania pracovníkov v súvislosti s pokračujúcou automatizáciou a robotizáciou v ekonomike,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices