May
Doterajšia premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union-EP.

Meno nového britského premiéra sa dozvieme o pár hodín. V hre sú už iba dve mená

LONDÝN / V Británii po viac ako mesiaci končí proces výberu nového lídra Konzervatívnej strany a teda aj budúceho premiéra. Nástupcom Theresy May, ktorá na začiatku júna v čele strany skončila pre neúspech svojej brexitovej stratégie, sa stane buď ministrom zahraničia Jeremy Hunt alebo jeho predchodca vo funkcii Boris Johnson. V stredu potom jednému z týchto mužov predá May vládu a s nimi aj neľahkú úlohu vyviesť Spojené kráľovstvo z Európskej únie.

Za favorita je od začiatku považovaný bývalý londýnsky starosta Johnson, ktorý bol jednou z hlavných tvárí kampane za brexit pred referendom v roku 2016. Medzi ním a Huntom si vyberalo prostredníctvom korešpondenčného hlasovania v uplynulých týždňoch budúceho lídra strany a teda aj predsedu vlády asi 160 000 rádových straníkov. V pondelok o 17.00 bude hlasovanie ukončené a meno nového šéfa strany bude zverejnené v utorok ráno.

Nový líder Konzervatívnej strany sa v stredu ujme aj funkcie predsedu vlády. Doterajšia premiérka Theresa May sa ešte zúčastňuje svojich posledných parlamentných interpelácií a následne podá v Buckinghamskom paláci do rúk kráľovnej Alžbety II. svoju demisiu. Panovníčka vzápätí poverí zostavením vlády víťaza rozhodovania o post lídra konzervatívcov, ktorý začne vyberať členov svojho kabinetu.Demisiu sa chystá podať aj minister financií Philip Hammond, čo zdôvodnil tým, že tak urobí skôr ako ho podľa neho odvolá pravdepodobný budúci premiér Johnson. Hammond nesúhlasí s odchodom svojej krajiny z Európskej únie bez dohody, čo Johnson nevylučuje. 

Očakáva sa, že nový premiér v stredu pred svojim sídlom v Street prenesie svoj prvý prejav vo funkcii a večer oznámi aj prvé mená niektorých členov vládneho kabinetu. Prvý veľký prejav sa pravdepodobne uskutoční v piatok ráno na severe Anglicka a špekuluje sa aj o tom, že by nový premiér mohol v ten istý deň odletieť do Bruselu a reštartovať brexitové rozhovory.

Hlavnou úlohou nového lídra konzervatívcov a premiéra bude nájsť riešenie patovej situácie, ktorý nastala okolo plánovaného odchodu Veľkej Británia z Európskej únie. Johnson aj Hunt chcú obaja zahájiť rokovania o brexitovej dohode. Brusel je ale neoblomný a nové rozhovory odmieta. Obaja uchádzači o posť britského premiéra navyše minulý týždeň odmietli takzvanú írsku poistku, ktorá má za cieľ zabrániť obnoveniu klasickej hranice medzi Írskou republikou a britským Severným Írskom. Európska únia v minulosti opakovane uviedla, že na dohodnutej poistke trvá.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Kandidáti na post lídra strany sa ale líšia predovšetkým v pohľade na odchod krajiny z Európskej únie bez dohody. Obaja ho považujú za krajný scenár, po ktorom by siahli v prípade stroskotania rokovaní s Bruselom, Johnson ale tvrdí, že z neriadeného odchodu netreba mať prehnané obavy a strach.

Johnson navyše očakáva, že jeho krajina po odchode z Európskej únie podpíše s Bruselom dohodu o voľnom obchode, vďaka ktorej nebudú potrebné niektoré sporné pasáže doterajšej brexitovej zmluvy. Tento postup by mal podľa neho za cieľ to, že nebude potrebná írska poistka, ktorá má za cieľ zabrániť obnoveniu klasickej hranice medzi Írskou republikou, ktorá zostáva v Európskej únii a britským Severným Írskom. Poistka bola súčasťou brexitovej zmluvy s Európskou úniou, ktorú mnoho poslancov britského parlamentu odmieta. Johnson nepochybuje, že existuje spôsob, ako Európsku úniu opustiť. „Môžeme na konci októbra odísť a rozhodne poznáme postup ako to urobiť. Čo teraz potrebujeme, je vôľa a rozhodnosť,“povedal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices