Druhá generácia Ford Kuga sa lúči s noblesou

Populárny model americkej automobilky dlhodobo bodoval vynikajúcim podvozkom a rozumnou spotrebou. Po úspešných siedmich rokoch na trhu dozrel čas na zmenu.  

Vkus zákazníkov sa mení, éru technologických noviniek charakterizuje čoraz vyššia dynamika. Výrobca onedlho ponúkne na trh celkom novú Kugu.

Namiesto novinky facelift

Pôvodne mala tretia generácia prísť o rok skôr. Nestalo sa tak a namiesto novinky nasledoval ďalší facelift, ktorý sme si otestovali. Treba povedať, že auto je ešte lepšie, modernejšie a úspornejšie. Zatiaľ je stále v predaji a darí sa mu celkom dobre. Pomohla aj cenová korekcia, pretože Kuga v akčnej výbave Anniversary sa pohybuje okolo 25 000, čo je na takýto crossover príjemná suma. Ekonóm by to možno nazval – výpredaj.

Photo: netcarshow

Súčasný dizajn avizuje nový model

Samozrejme, nie vo všetkom. Výrobca už síce predstavil novú Kugu, tá sa však k nám dostane až na budúci rok. Na prvý pohľad má aktuálny model jemnejšie a plynulejšie línie karosérie. Mohutná predná maska priťahujúca pozornosť zostala, vďaka ktorej stále cítiť americkú snahu za každú cenu upútať a byť iný. Ďalšie zmeny sú však skôr korekčné a náznakové: je to stále výborné auto s modernou technikou, podvozkom a na výber so spoľahlivými motormi. Zadnú stranu vozidla dizajnovo vylepšili inovované detaily, najmä svetlá s použitím LED technológie.

Interiéru dominujú plasty

Nenápadné kozmetické zmeny v interiéri tiež avizujú americký model. Na rozdiel od sofistikovanejšieho vkusu Európanov si výrobca spoza oceánu nerobí problémy s plastmi. Sú všade,  najmä dotyková obrazovka je v nich „utopená“ a nie je vodičovi dostatočne poruke. Plasty sú však hladké, pevné, ľahko sa udržiavajú a čo sa týka praktickosti, nemožno im nič vyčítať. Praktický je vlastne celý interiér – komfortné sedadlá, dostatok miesta vzadu aj pre vyšších cestujúcich. K tomu ako podstatný bonus slušný batožinový priestor a vynikajúce odhlučnenie kabíny.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov
Photo: netcarshow

Prednosťou sú jazdné vlastnosti

Odchádzajúca generácia, ktorá patrí medzi najlepšie vozidlá na našom trhu, stále dokáže držať krok s mladšou konkurenciou. Prednosťou sú vynikajúce jazdné vlastnosti, trochu v závese nasledujú vzhľad a interiér. Ford vybavil testovaciu Kugu 2-litrovým naftovým štvorvalcom s výkonom 110 kW a pohonom všetkých kolies. Mohutne vyzerajúci stroj dokázal veľmi rýchlo akcelerovať a automatická 6-stupňová prevodovka PowerShift je ladená tak, aby bolo auto výrazne dynamické. Pri jazde na diaľnici viac ako príjemný pocit navodzuje vynikajúci podvozok. Táto podstatná súčasť vozidla je pre Ford charakteristické poznávacie znamenie.

Kuga nesklamala

S testovaným modelom sa nám podarilo dosiahnuť kombinovanú spotrebu paliva 7,4 litra. A to je ďalší plusový bod pre stále príťažlivú Kugu. Očakávame, že nová bude kvalitná, modernejšia ale aj drahšia. Ak však teraz uvažujete o kúpe nového člena rodiny za prijateľnú cenu, aktuálna Kuga vám poskytne kvalitu s výbornou technikou pod kapotou.

Photo: netcarshow

O Juraj Turis

Consent choices