Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslankyňa Nicholsonová: V sociálnom výbore nás čaká veľmi ťažká a namáhavá diskusia

Lucia Ďuriš Nicholsonová sa včera ako novozvolená predsedníčka Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci v Európskom parlamente stretla s komisárkou pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu, Belgičankou Marianne Thyssen.

Ústrednou témou stretnutia bol dôležitý, no kontroverzný návrh na zmenu Nariadenia o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia,  ktorý sa nepodarilo dokončiť v minulom volebnom období. Táto revízia názorovo rozdelila členské štáty, pretože upravuje, za akých podmienok majú zahraniční pracovníci právo na sociálne dávky v inom ako domovskom štáte.

Zmena sa zameriava na päť oblastí: dávky v nezamestnanosti, dávky dlhodobej starostlivosti, prístup ekonomicky neaktívnych osôb k dávkam, rodinné dávky a právne predpisy uplatniteľné na vyslaných pracovníkov a osoby pracujúce v dvoch alebo viacerých členských štátoch.

Pre Slovensko je akákoľvek legislatívna zmena v tejto oblasti extrémne dôležitá, pretože ovplyvní státisíce  našich občanov v zahraničí, a tým nepriamo aj ich rodiny na Slovensku. Minulý rok dokonca Slovensko patrilo medzi členské štáty s najvyššou cezhraničnou mobilitou, viac ako 48 000 našich občanov pracuje v Rakúsku.

V sociálnom výbore nás čaká veľmi ťažká a namáhavá diskusia. Súčasné pravidlá sa majú meniť po 15 rokoch a existuje silný tlak zo strany niektorých štátov, aby sa sociálne dávky pre zahraničných pracovníkov okresali alebo rovno znížili na základe inej životnej úrovne domovských štátov,“ povedala v tejto súvislosti L. Ďuriš Nicholsonová.

Pred komisárkou Thyssen v tejto súvislosti zmienila aj veľmi citlivý prípad konania Rakúska, ktoré sa odhodlalo k indexácii rodinných dávok, ktoré poškodili tisíce rodín slovenských pracovníkov zamestnaných v Rakúsku. Európska komisia v tejto súvislosti začala voči Rakúsku konanie.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Aj v rámci Nariadenia o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia existujú oprávnené obavy, či nové pravidlá nezavádzajú ďalšie bariéry na vnútornom trhu a či sa zbytočne nepreťažia administratívy sociálnych úradov v jednotlivých členských štátoch.

Komisárke Marianne Thyssen som vyjadrila odhodlanie sústrediť sa na spoločný záujem, a tým je voľný pohyb pracovníkov, doplnený primeranou garanciou pred zneužívaním sociálnych systémov. Musíme nájsť férový kompromis a predísť nezvládnuteľným náporom na jednotlivé systémy sociálneho zabezpečenia a problémom spôsobeným národnými špecifikami. Zhodli sme sa na tom, že v súvislosti s Nariadením  EK potrebujeme prekonať súčasné hlboké zákopy a založiť nový postup na štatistikách, dátach a rozumných argumentoch,“ uviedla Nicholsonová s tým, že s takýmto odporúčaním predstúpi aj pred Výbor EP pre zamestnanosť a sociálne veci.

O dac

Odporúčame pozrieť

nicholsonova

Lucia Ďuriš Nicholsonová vo videu vysvetľuje, ako to bude ďalej s jej postom šéfky Výboru pre sociálne veci

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices