prasa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Africký mor ošípaných postavil odborníkov na nohy. Prijali radikálne opatrenia

TREBIŠOV / V Trebišove v piatok kvôli africkému moru ošípaných urgentne zasadala expertná skupina. Nákaza sa vo štvrtok potvrdila u chovateľa v obci Strážne, blízko hraníc s Maďarskom. Všetky štyri ošípané, ktoré choval, museli utratiť. Odborníci sa dohodli na ďalších radikálnych krokoch a opatreniach, ktoré sa budú v tejto oblasti realizovať.

V okrese Trebišov je zaregistrovaných iba niekoľko veľkochovateľov ošípaných. Aj preto tu podľa veterinárov výskyt moru nemôže napáchať veľké škody. „Je tu zhruba 1500 ošípaných v okrese Trebišov, na Slovensku je 630 000 ošípaných všetkých takže ide o veľmi malý počet,“ povedal Andrej Imrich, predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku.

Kým veľkochovatelia majú prísne bezpečnostné podmienky, problémy s morom môžu mať skôr rodiny, ktoré ošípané chovajú v domácom prostredí. Jednoznačným dôkazom je práve výskyt v dedine Strážne. Podľa odborníkov ale doterajšie utratenie štyroch ošípaných v ohnisku nákazy nepostačuje. Usmrtiť musia podstúpiť všetky kusy, ktoré tam miestni obyvatelia chovajú v okruhu troch kilometrov.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Práve od spolupráce chovateľov pri utrácaní ošípaných závisí likvidácia moru. Ľudia si totiž svoj chov väčšinou nezaregistrujú a preto o ňom veterinári nevedia. Riskujú tak zdravie seba a svojich najbližších. „Aj u chovateľa, u ktorého sa vyskytol africký mor ošípaných, bol chov neregistrovaný a práve tí sú takí, ktorí môžu byť prenášačmi,“ uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices