LUX
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Poznáme troch finalistov filmovej ceny LUX 2019

Do finále filmovej ceny LUX sa tento rok dostali snímky Studený prípad Hammarskjöld, Kráľovstvo a Boh existuje, jej meno je Petrunya.

Tieto tri filmy boli vyhlásené v utorok 23. júla na tlačovej konferencii počas Dní autorov (Giornate degli Autori) v Ríme.

Do finále ceny LUX postupujú nasledovné filmy:

  • Studený prípad Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld) od Madsa Brüggera (koprodukcia: Dánsko, Nórsko, Švédsko, Belgicko, Spojené kráľovstvo a Nemecko),
  • Boh existuje, jej meno je Petrunya (God Exists, Her Name Is Petrunya) od Teony Mitevskej (koprodukcia: Severné Macedónsko, Belgicko, Slovinsko, Chorvátsko, Francúzsko), 
  • Kráľovstvo (The Realm) – od Rodriga Sorogoyena (komprodukcia: Španielsko, Francúzsko)

Studený prípad Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld), réžia Mads Brügger, Dánsko

Film nadväzuje na konšpiračné teórie o smrti švédskeho generálneho tajomníka OSN Daga Hammarskjölda. Hammarskjöld zomrel v roku 1961 pri podozrivej havárii lietadla, keď letel na rokovania o prímerí, ktoré mali vyriešiť konflikt v Katange v Kongu. V tomto konflikte boli v stávke obrovské hospodárske záujmy. Hammarskjöld bol progresívnym politikom, ktorý chcel zabrániť tomu, aby západné krajiny ako Británia a Francúzsko obnovili svoj vplyv v Afrike potom, ako kolónie získali nezávislosť. Brüggerov dokument vrhá svetlo na toto tajomstvo. Zaoberá sa starými tvrdeniami a postupne ukazuje nové súvislosti.Tento provokatívny film nájde mnohé odozvy aj v súčasnosti. Aj keď poukazuje prstom na klamlivé praktiky v politike, zároveň je hlboko ľudský a humorný. Je to už po tretíkrát v histórii ceny LUX, že medzi finalistov sa dostal dokumentárny film.

Boh existuje, jej meno je Petrunya (God Exists, Her Name Is Petrunya), réžia Teona Strugar Mitevska, Severné Macedónsko

Čo sa stane, keď sa žena zúčastní pretekov tradične vyhradených pre mužov a podarí sa jej zmocniť svätého kríža, ktorý pravoslávny kňaz hodí do rieky? Odvážna Petrunya rozzúri mužov aj kňaza, ktorý do prípadu zapletie políciu. Aj keď spočiatku nebola feministkou, Petrunya sa odmieta vrátiť kríž a bojuje za rovnaké práva. „Prečo ja nemám právo na jeden rok šťastia,“ pýta sa odvolávajúc sa na cenu pre víťaza súťaže.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Kráľovstvo (The Realm), réžia Rodrigo Sorogoyen, Španielsko

Čoho všetkého sú ľudia schopní, aby sa udržali pri moci? Tento adrenalínový thriller sa zaoberá korupciou v politike. Rozpráva príbeh o zániku úspešného politika, ktorý vyzeral, že bude pri moci večne. Pripravte sa na silné argumenty, naháňačky na autách a neúprosných novinárov.

Európske filmy v európskych kinách 

Filmová cena LUX, ktorú udeľuje Európsky parlament, pomáha európskym filmom dostať sa za ich národné hranice, aby mohli lepšie konkurovať americkým trhákom. Všetky tri filmy, ktoré sa dostanú do finále, sú preto otitulkované do všetkých 24 úradných jazykov EÚ. Na jeseň si ich budete môcť pozrieť počas Filmových dní LUX, ktoré sa budú konať vo viac ako 50 mestách a na mnohých filmových festivaloch v celej Európe.

O víťazovi rozhodnú poslanci a jeho meno bude slávnostne vyhlásené počas plenárneho zasadnutia 27. novembra za prítomnosti všetkých troch filmárov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices