europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Škodí Slovensku V4? Odpovedajú europoslanci Bilčík, Pollák, Šimečka a Hajšel

BRATISLAVA / Bude mať pre Slovensko členstvo vo V4 v budúcnosti význam? Čoraz viac sa totiž ozývajú hlasy, ktoré hovoria o tom, že je to práve vyšehradská štvorka, ktorá nás ťaha smerom dole.

Napriek tomu máme byť V4 za čo vďační. V čase, keď sme boli považovaní za čiernu dieru Európy, nás podržali práve okolité krajiny, aby sme ich napoko dobehli a stali sa súčasťou Európskej únie a NATO. Dnes sa ale situácia začína meniť.

„Dnes nás V4ka, spolupráca v rámci V4 v mnohých otázkach ťahá mimo to európske jadro, ktorého súčasťou chceme byť, mali by sme byť, a to je problém.“ hovorí europoslanec Vladimír Bilčík.

„Vždy budú našimi susedmi, bez ohľadu na to, či je tam Orbán, Kaczynski, Babiš, alebo Zeman, to sú naši najbližší partneri. Ale na európskej úrovni, keď napríklad rokujeme o vedení Európskej únie, keď chceme získať niečo pre Slovensko v tých veľkých európskych debatách, tam nám asociácia s V4 škodí, pretože Vyšehrad má dnes veľmi zlú povesť,“ tvrdí europoslanec Michal Šimečka.

Aj keď sme vďaka spolupráci dosiahli veľa, postupne sa objavilo množstvo sporných tém. Rozchádzali sme sa aj pri voľbe kľúčových postov v Európskej únii. „V4 v poslednom období ukazuje, že sa nedokážeme zjednotiť v mnohých strategických veciach, v mnohých kľúčových veciach, napr. teda pri kandidátovi na poste Európskej komisie sme boli nejednotní,“ hovorí europoslanec Peter Pollák.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

„Máme vlády v niektorých štátoch V4, ktoré veľmi nedokážu spolupracovať práve s tými bruselskými inštitúciami,“ tvrdí europoslanec Róbert Hajšel.

Hovoríme teraz napríklad o Maďarsku a Poľsku, voči ktorým dokonca europoslanci odhlasovali aktiváciu článku 7 Lisabonskej zmluvy. Podľa Komisie práve v týchto krajinách bola vysoká obava o zachovanie zásad právneho štátu. Súdne reformy v Poľsku sa dostali do takého stavu, že boli plne pod politickou kontrolou. A keďže ako Slovensko sme súčasťou tohto zoskupenia, nie je to pre nás dobrý imidž. Na druhej strane, vďaka našej geografickej polohe nebudeme mať ani veľmi na výber, ako spolupracovať.

„Musím povedať, že V4 dnes nevyzerá dobre. A myslím si, že našou povinnosťou dnes, krajiny ktorá sa plne integrovala aj do eurozóny, je začať intenzívnejšie komunikovať s našimi priateľmi, susedmi a nabádať ich k tomu, aby sme boli konštruktívnejší, aby sme prispeli k znovuzjednoteniu Európskej únie,“ hovorí bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices