V Salzburgu panuje festivalová atmosféra, potrvá až do konca augusta

Historický Salzburg sa v týchto dňoch mení na centrum svetovej hudobnej kultúry, do ktorého prichádzajú návštevníci z celého sveta. Festivalovú atmosféru cítiť na námestiach a v uliciach starého mesta na každom kroku.

Sviatočný maratón uviedla Mozartova opera Idomeneo. Mozart a jeho rodné mesto – to je láska na celý život a inšpirácia pre všetky generácie. Symbióza plná radosti zo života, brilantného talentu korunovaného úspechom ale aj chudobou a odvrátenou tvárou slávy… Salzburg bol už významným centrom s mimoriadne rozvinutou kultúrou, keď tu 27. januára 1756 uzrel svetlo sveta Wolfgang Amadeus. Stal sa však pojmom aj na medzinárodnej kultúrnej scéne a vďaka talentovanému umelcovi sa z neho stala uznávaná metropola.

Génius Mozart je všadeprítomný

Na Getreidegasse alebo v rozsiahlom historickom centre – génius je vo svojom rodnom meste všadeprítomný. Pristavíte sa na Mozartovom námestí pri talentovaných študentoch hrajúcich jeho hudbu, vychutnáte si štruktúrovanú výstavu a atmosféru v Mozartovom múzeu, necháte sa pohltiť autentickosťou Mozartovho domu. Prestanete vnímať čas, pretože ste sa práve ocitli v druhej polovici 18. storočia. Rozsiahly rodokmeň predkov, nekompromisný otec Leopold, milujúca matka Anna Mária, prvé koncerty štvorročného génia, hudobné turné po európskych metropolách, úspechy na viedenskom cisárskom dvore až po Requiem d mol… Fascinujúca atmosféra autentickosti, s nábytkom, osobnými vecami či vzácnymi husľami až po moderné multimédiá, na ktorých si môžete odniesť niečo z umelcovho života. Známe melódie a k tomu portrét na niektorom z množstva suvenírov.

Photo: salzburg.info

Renomé kultúrneho leta vytvárajú hviezdy

Nečudo, že myšlienka vzniku festivalu ako pokračovanie histórie mesta veľmi silno rezonovala. Za jej uskutočnenie sa zasadili režisér Max Reinhardt, dramatik Hugo von Hofmannsthal a skladateľ Richard Strauss. Rodným listom podujatia je 22. august 1920 – v tento deň sa na námestí pred salzburským dómom konala premiéra dnes už kultového Jedermanna. Repertoár sa rýchlo rozšíril o ponuku koncertov a opier. Festival mal celú plejádu slávnych riaditeľov – k najvýznamnejším patril dirigent Herbert von Karajan, renomé tvoria hviezdy operného neba ako Anna Netrebko, Rolando Villazón či svetoznámy dirigent Riccardo Muti. Festival, ktorý na budúci rok oslávi neuveriteľné storočné jubileum, pritiahne každé leto viac ako 250 000 návštevníkov. Jednoducho, bravó… 

Horúčka festivalových večerov

Od konca júla do 31. augusta mesto opantá typická vzrušená atmosféra. Salzburský festival je na umeleckom Olympe a už od svojho vzniku sa vyznačuje vydarenou kombináciou tradície a moderny. Každý rok v lete sa mesto so 150 000 obyvateľmi stáva centrom svetovej kultúry. Aj počas nasledujúcich týždňov sa budú veľmi často dvíhať opony i dirigentské taktovky. Námetom piatich nových operných produkcií, činoherných inscenácií a mnohých koncertov sú klasické mýty antického sveta.

Photo: salzburg.info

Operný program plný superlatívov

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Inscenácie, koncerty či opera Alcina Georga Friedricha Händela sú avízom mimoriadnych zážitkov. Okrem spomínaného Mozartovho diela Idomeneo je to opera Salome Richarda Straussa, ktorú režíroval a už v minulom roku uviedol Romeo Castellucci. Pod taktovkou dirigenta Franza Welsera-Mosta budú v Skalnej jazdiarni hrať Viedenskí filharmonici.

Nesmie chýbať Jedermann a Tobias Moretti

Čo by bol Salzburský festival bez Jedermanna? Táto pôvodne stredoveká moralistickú hra plná alegorických postáv bola od založenia festivalu pred takmer sto rokmi uvedená viac než 650-krát a stala sa symbolom svetoznámeho  podujatia. Tohtoročné leto uvedie inscenáciu v hlavnej úlohe s Tobiasom Morettim.

Photo: salzburg.info

Nedajte si ujsť:

-Ulice a námestia žijú hudbou, umením a jedinečnou atmosférou. Siene koncertného domu Festspielhaus, divadlá, kostoly a priestranstvo pred salzburskou Katedrálou sv. Ruperta a Virgila sa stávajú javiskom kultúrnych slávností, ktorých filozofia spočíva v čo najintenzívnejšom stvárnení dramatických divadelných diel.

-Katedrála je najznámejšia sakrálna stavba mesta, fasáda a mohutná kupola sú postavené v štýle raného baroka. Mozart tu pôsobil na poste  dvorného chrámového organistu a skomponoval nespočetné omše a sakrálne skladby určené špeciálne pre katedrálny chrám.

-Tento víkend sa začali festivalové prezentácie umeleckých produkcií na Kapitulskom námestí a audioprezentácie koncertov pod holým nebom, na ktoré je vstup voľný. Potrvajú až do konca augusta.

-Súčasťou scény je každý piatok a sobotu aj detský festival s hudobnými produkciami tiež na Kapitulskom námestí. Prekvapením bude pestrá ponuka opier, baletu a divadelných predstavení pre deti.

Photo: salzburg.info

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices