Danko
Predseda NRSR Andrej Danko. PHOTO: © European Union- EP.

Danko: Aj dnes rastie na Slovensku extrémizmus, ktorý hlása obdobné ideológie ako nacistické Nemecko

BANSKÁ BYSTRICA / Účastníkom Slovenského národného povstania (SNP) patrí úcta, pretože neváhali bojovať za slobodu. Uviedol to dnes v príhovore predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) pri príležitosti osláv 75. výročia SNP v Banskej Bystrici. Podľa jeho slov netreba zabúdať na silný odkaz SNP, pretože aj dnes rastie vo svete a na Slovensku extrémizmus, ktorý hlása obdobné ideológie ako nacistické Nemecko z čias 2. svetovej vojny. Danko sa poďakoval tiež všetkým medzinárodným delegáciám, ktoré si prišli pripomenúť SNP.

„Som rád, že je tu aj dnes bohaté zastúpenie delegácií takmer všetkých národov, ktoré sa pred 75 rokmi so zbraňou v ruke a nebývalou odvahou postavili krvavým fašistickým hlavniam. Mnohí vtedy riskovali a obetovali to najcennejšie- svoj život. Patrí im naša úcta, že neváhali ani sekundu bojovať za slobodu a prebudenie niektorých Slovákov. O to viac ma mrzí, že sú i dnes medzi nami, dokonca aj v politike ľudia, ktorí prekrúcajú históriu, obliekajú si fašistické uniformy a požívajú dôveru občanov. Je to neskutočná hanba, s ktorou musíme znovu bojovať. Nikdy však nesmieme zabúdať na to, kto stál po našom boku v tých najťažších časoch,“ povedal Danko.

​Podľa Danka Slováci platili vysokú daň za vlastný štát, väčšina národa však podľa jeho slov zastala správny názor. „V jednom z najťažších období sme získali svoj štát, ale daň za jeho vznik bola krutá. Mnoho ľudí vtedy uverilo pomýlenej vízii fašizmu. SNP je však svedectvom toho, že podstatná časť nášho národa si zachovala triezvy pohľad. Žiaľ, aj dnes stojíme na pomyselnej hranici, kedy sa deformujú hodnoty ľudskosti a sme svedkami návratu k extrémistickým ideológiám. Práve v dnešnej dobe internetu sa nesmieme nechať manipulovať klamstvami vytrhnutými z kontextu. Propaganda a manipulácia je stále prítomná,“ dodal predseda NR SR.

Dnes, 29. augusta, si pripomíname už 75. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania. Ozbrojené vystúpenie protifašistického odboja na Slovensku na konci druhej svetovej vojny malo zásadný význam pri obnove Československa a Slovensko sa vďaka SNP zaradilo k víťazným krajinám druhej svetovej vojny. Na jar v roku 1944 silnela na Slovensku činnosť partizánskych skupín a situácia sa vyostrila koncom augusta, po príchode nemeckej armády, s ktorým súhlasil Jozef Tiso.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Centrom povstania sa stalo mesto Banská Bystrica a pripravovalo ho odbojové Vojenské ústredie riadené exilovou vládou v Londýne, vytvárajúce povstaleckú armádu (pomenovanú na konci augusta 1944 ako 1. československá armáda na Slovensku) vedenú generálmi Jánom Golianom a Rudolfom Viestom, Slovenská národná rada (SNR) a partizánske jednotky.

V SNP tiež bojovali ruskí, rumunskí, ukrajinskí, českí, poľskí, bulharskí, francúzski vojaci i partizáni a príslušníci mnohých ďalších národov. Po potlačení SNP na jeseň 1944 rozpútali nemeckí nacisti v spolupráci s domácimi kolaborantmi na Slovensku teror. Zabíjali nielen partizánov a vojakov, ale vraždili aj civilistov, ženy a deti a vypaľovali celé osady a dediny.

Tieto zločiny sú jednou z najťažších kapitol dejín druhej svetovej vojny na Slovensku. Jána Goliana a Rudolfa Viesta zajali 3. novembra 1944 v Pohronskom Bukovci. Oboch odvliekli do Nemecka, kde pravdepodobne v apríli 1945 zahynuli v koncentračnom tábore Flossenburg. V roku 1995 im prezident SR Michal Kováč prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices