sucho, pole
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európu trápi sucho. Členské štáty sa preto dohodli na podporných opatreniach

Členské štáty súhlasili so súborom podporných opatrení, ktoré Komisia navrhla, aby poľnohospodárov odbremenila od finančných ťažkostí spôsobených nepriaznivými poveternostnými podmienkami a aby zvýšila dostupnosť krmiva pre zvieratá.

Komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan uviedol: „Odkedy sme svedkami týchto extrémnych klimatických javov, situáciu pozorne sledujeme a sme pripravení podporiť našich poľnohospodárov. Komisia je celý čas v úzkom kontakte so všetkými členskými štátmi a v prípade potreby vždy rýchlo reaguje. Tieto opatrenia by mali európskym poľnohospodárom finančne pomôcť a ochrániť ich dobytok pred nedostatkom krmiva.“

Opatrenia, na ktorých sa členské štáty dohodli na schôdzi výboru, zahŕňajú možnosť vyšších zálohových platieb a niekoľkých mimoriadnych výnimiek týkajúcich sa pravidiel ekologizácie, aby poľnohospodári mali dostatok krmiva pre zvieratá.

Dotknutí poľnohospodári sa budú môcť uchádzať o vyšší percentuálny podiel platieb, ktoré im prináležia v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), a zlepšiť si tak peňažné toky. Vďaka tomu im bude uhradených:

  • až 70 % priamych platieb do polovice októbra,
  • 85 % platieb na rozvoj vidieka okamžite po formálnom prijatí balíka opatrení na začiatku septembra.
Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Takisto budú povolené výnimky z určitých pravidiel ekologizácie s cieľom zvýšiť dostupnosť krmív. Opatrenia zahŕňajú možnosť:

  • považovať pôdu ležiacu úhorom za pôdu s odlišnou plodinou alebo za oblasť ekologického záujmu, aj keď bola spásaná alebo bol na nej vykonaný zber,
  • vysiať „medziplodiny“ ako „čisté plodiny“ (a nie zmesi plodín tak, ako je v súčasnosti predpísané), ak sú určené na pastvu/produkciu krmiva,
  • skrátiť 8-týždňové minimálne obdobie pre „medziplodiny“, aby poľnohospodári na ornej pôde mohli po medziplodinách včas vysiať „zimné plodiny“.

Ďalšie kroky

Po rozhodnutí by sa tento balík opatrení mal formálne prijať začiatkom septembra.

Komisia bude o vplyve sucha naďalej so všetkými členskými štátmi intenzívne komunikovať.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices