migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na východnej hranici registrujú zvýšený pohyb nelegálnych migrantov. Prevádzačov tlačí príchod zimy

SLOVENSKO – UKRAJINSKÁ HRANICA / Na bezradných cudzincoch chcú zarobiť čo najviac a navyše to musia stihnúť, kým napadne prvý sneh. Hovoríme o prevádzačoch, ktorí práve počas nasledujúcich dvoch mesiacov budú pokúšať šťastie na našej východnej hranici zrejme o čosi viac ako inokedy. Zvýšený pohyb evidujú aj ukrajinskí hraničiari. Len za posledné hodiny zadržali štyroch nelegálnych migrantov z Turecka.

Nelegálni migranti a snažili prejsť na Slovensko mimo hraničných priechodov. Ukrajinská pohraničná stráž najprv zbadala dvoch podozrivých mužov, ktorí smerovali k slovensko-ukrajinskej hranici.„Cudzincov sa podarilo zadržať včera asi sto metrov od hranice. Snažili sa prekonať ostnatý drôt na oplotení,“ približuje hovorkyňa ukrajinskej pohraničnej stráže Elena Tračuk.

Hraničiari ich zadržali za pomoci služobného psa. Muži uviedli, že sú občanmi Turecka. O niekoľko hodín neskôr prichádzali k rovnakému miestu ďalšie osoby. Ukázalo sa, že to boli tiež Turci, no netušili, že ich krajanom sa našu východnú hranicu zdolať nepodarilo. „Ďalší dvaja občania Turecka boli zadržaní v nočných hodinách asi 300 metrov od štátnej hranice,“ dodáva Tračuk.

Všetci štyria skončili na oddelení

Bude im uložená pokuta a z Ukrajiny ich administratívne vyhostia. V najbližších týždňoch sa bude nápor migrantov na slovensko-ukrajinskú hranicu zrejme zvyšovať. Prevádzači sa totiž budú snažiť zarobiť na nich čo najviac, kým napadne prvý sneh. „Ten nárast súvisí najmä s tým, keďže hovoríme o severnom úseku – je to hornatý karpatský masív, v zime tam napadne cez dva metre snehu a ten úsek je potom ťažko priechodný,“ vysvetľuje Róbert Gucký, prvý zástupca riaditeľa UHCP SR.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Navyše, odhaliť nelegálne prekročenie hranice je jednoduchšie, keďže migranti zanechávajú v snehu stopy, ktoré sú viditeľné. Migranti prejdú neraz po zelenej hranici desiatky kilometrov peši. „Stali sa prípady, kedy museli prejsť 30 kilometrový úsek buď masívom alebo hrebeňami,“ skonštatoval Gucký.

Pohyb migrantov zrejme ešte len zosilnie

Pohyb nelegálnych migrantov a prevádzačov na východnej hranici o čosi zosilnie pravdepodobne počas októbra a novembra. „Smutné je na tom to, že prevádzači parazitujú na týchto ľuďoch a snažia sa zneužívať ich závislosť na tom, že chcú sa dostať za akúkoľvek cenu, aj finančnú, do západnej Európy,“ poznamenal Gucký.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices